Mitä **** mä täälä teen? Jakso siitä millaista on tulla esimerkiksi uuteen tiimiin, työyhteisöön tai ylipäätään tilanteeseen, jolloin varmasti jokainen on joskus miettinyt ainakin sitä, että ”Mitä v***** mä täällä teen?” ja tähän tiimimme lentäväksi lauseeksikin nousseen tokaisun jatko-osa kyseiseen pohdintaan: ”Mitä v***** nää on täällä tehnyt?”. Pasila-hankkeen Tomas Luoto ja Timo Kyllönen sekä keskustelua liidaamassa Katusovittelun Jessica Hakala keskustelevat siitä miten ovat bunkkeritiimiin eksyneet, millaisia ajatuksia tiimin poikkeavat toimintamallit herättävät, mutta myös siitä miten me työssämme menemme uusiin tilanteisiin ja onko meillä aina vastaus kaikkeen?
Mitä on toimia niinsanottuna ”sinitarrana” tai tehdä arkeologin hommaa – välillä bulldozeriakin käyttäen? Huomiona: jakso sisältää muutamia voimasanoja.
Olettamukset – ihmisinä teemme niitä päivittäin. Joku on aina hoitanut asioita tietyllä tavalla, joten oletetaan, että se joku hoitaa sen myös tällä kerralla. Jokainen ihminen ymmärtää myös asioita omalla tavallaan ja olettamukset voidaan ottaa jossain tilanteissa faktoina. Kokemukset muovaavat olettamuksia. Pahimmillaan ne voivat johtaa isoihinkin mokiin.
Aiheen äärellä keskustelemassa Petteri Pietinen ja Mari Sirén Aseman Lapset ry:n K-0 toiminnasta sekä keskustelua johdattelemassa Anne Toivonen Katusovittelusta.
Kesäapulaiset. Toimintamme ei keskeydy kesälläkään. Bunkkeritiimi päivystää läpi koko kesän. Tavataan nuoria, jalkaudutaan – reagoidaan tilanteisiin nopeasti. Jaksossa keskustelemassa Aseman Lapset ry:n bunkkeritiimin ”kesäapulaiset” eli päivystäjät Pasila-hankkeen Nina Liuko ja Tomas Luoto, Ripa-Hankkeen Pietro Saari sekä Katusovittelusta Virpi Roponen ja keskustelua ohjaamassa Katusovittelusta Jessica Hakala. Jaksossa muistellaan vähän viime vuotta, sekä avataan sitä, miksi toimintamme ei keskeydy kesälläkään. Luvassa aikamoista hörskötystä sillä kesän kuumuus ja lomien haaveileminen sekoittaa kovasti ajatuksia sekä mieltä.
Suo, kuokka ja Pasila-hanke. Pasila-hanke = Yhteistyötä poliisin kanssa nuorten rikoskierteiden katkaisemiseksi. Hankkeen työntekijät kulkevat nuoren rinnalla ja tukevat häntä läheis- ja ammattilaisverkostojen kanssa, tavoitteena tukea nuorta elämän eri osa-alueilla kohdentuen vapaa-aikaan. Hankkeessa mennään nuoren ja läheisverkoston tarpeet edellä. Oli se sitten perheen kanssa yhdessä ruoan tekemistä tai nuoren ja hänen kavereiden kanssa nyrkkeily treeneissä, futismatsia, läksypiiriä tai nuoren verkostoissa mukana yhtenä aikuistahona. Pasila-hanke on sielä, täälä ja tuola – läsnä ja tavoitettavissa. Tänä keväänä rikosseuraamuslaitoksen kanssa yhteistyössä päästiin toteuttamaan yhden nuoren yhdyskuntapalvelua (YKP). Mukana Pasila-hankkeen Nina Liukon lisäksi olivat Aseman lasten Friends toimintamuodon Minttu Oinonen ja Ripa-hankkeen projektityöntekijä Pietro Saari. Tapaamisten aiheena käsiteltiin tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Sitä kautta tutustuttu itse kukin omaan käyttäytymiseen tilanteissa, sillä jokaisen tapaamisen teematehtäviin osallistuivat niin sekä työntekijät, että nuori itse.
Sovittelu <3 katusovittelu. Sovittelun maailmaa ihmettelemässä. Sovittelu tarjoaa lakisääteisen mahdollisuuden rikos- ja riita-asioiden selvittämiseen ja ratkaisemiseen osapuolten kesken. Palvelu on vapaaehtoista, puolueetonta, turvallista ja maksutonta. Katusovittelussa sovittelijat ovat nuorisotyön ja kasvatusalan ammattilaisia, jotka osaavat ottaa huomioon nuorten sovitteluiden erityispiirteet. Mukana keskustelemassa Aseman Lapset ry:n Katusovittelusta Anne Toivonen ja Virpi Roponen sekä vierailevana tähtenä Helsingin sovittelutoiminnan sovittelunohjaaja Aydarus Ibrahim.
Isänpäivä on ihan nurkan takana, joten nyt pohditaan meidän bonus-jaksossa hieman isää, isiä ja isyyttä.
Äänessä Bunkkeritiimistä faija- Heikki Turkka ja iskä- Timo Kyllönen. Miehet keskustelevat omista isistään, itsestään isänä sekä työn näkökulmasta isän merkityksestä.
Joillekin isille rakkaus on verbi, jotkut isät taas sanoittavat sen.
Jaksossa mahdollinen kyynelvaroitus silmänurkkaan, joten Nessu-paketista nenäliina valmiiksi.
Tiimi ja työ – vai tiimityö? Millainen on hyvä tiimi ja miten se saadaan toimimaan tehokkaasti? Mokan mittainen -podcastin syksyn ensimmäisessä jaksossa pohditaan yhdessä tekemistä ja hyvän tiimin ominaisuuksia. Ajatuksia aiheesta jakamassa tässä jaksossa vierailevana tähtenä bunkkeritiimin tiimivalmentajanakin toiminut Timo Linnossuo Turun Ammattikorkeakoulusta sekä Aseman Lapset ry:n Timo Kyllönen ja Virpi Roponen.
Pirunpolskan pyörteissä. Tutkimushanke: Palveluiden pirunpolskasta, nuorten nuotteihin käynnistyi vuoden 2021 alussa. Tutkimushanketta rahoittaa Koneen Säätiö, ja se toteutetaan yhteistyössä Vaasan yliopiston sosiaali- ja terveyshallintotieteiden kompleksisuustutkimusryhmän kanssa. Laajan asiantuntijaryhmän voimin hankkeessa tutkitaan nykyisten palveluiden tilaa ja etsitään ratkaisuja siihen, miten palvelurakenteita tulisi kehittää. Tässä jaksossa avataan Pirunpolska- hankkeen syntyä, suuntaviivoja ja toimenpiteitä syksylle. Keskustelemassa Aseman Lapset ry:n hankkeen tutkimuskoordinaattori Julia Saarholm, tiimipäällikkö Heikki Turkka sekä tutkijatohtori Hanna-Kaisa Pernaa Vaasan yliopistosta.
Alkoipa kerran K-0. Toimintamuodon alkuaikoja muistelemassa Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka, K-0-hankkeessa työskennellyt, sittemmin Vanhempainliittoon yhteisötyön asiantuntijaksi siirtynyt Ville Koikkalainen ja ARVO ry:n toiminnanjohtaja Ulla Nord. Mistä kaikki lähti ja mitä ylipäätään on K-0 sekä missä mennään nyt? Paljon on matkan varrella tapahtunut ja kehitys jatkuu edelleen! ”K-0-toiminnan avulla puututaan pitkittyneisiin ja haastaviin koulukiusaamistapauksiin. Kiusaamiseen puuttuvaa K-0-työtä tehdään oppilaiden ja huoltajien lisäksi laajan ammattilaisverkoston kanssa. Mukana voi olla niin koulun henkilökuntaa kuin sosiaalityö, poliisi, lastensuojelu ja kuka tahansa lapsen tai nuoren elämässä mukana oleva taho. Konfliktin juurisyyt pyritään löytämään keskustelemalla eri osapuolten kanssa sekä erikseen että yhteisissä tapaamisissa”. K-0 toimintamuotoa on tällä hetkellä Helsingissä, Järvenpäässä, Lohjalla ja Rovaniemellä.
Mistä on kyse? Aseman Lapset ry toiminnanjohtaja Christian Wentzel ja Bunkkeritiimin tiimipäällikkö Heikki Turkka keskustelevat palvelujärjestelmästä, rakenteista, kokeilemisesta ja mokaamisesta työssä sekä siitä oppimisesta. Voiko mokaamisesta oppia jotain? Onko mokaaminen sallittua? Podcast on Bunkkeritiimin kokeilu ja mokien kautta, askel kerrallaan kehitämme podcastien sisältöä ja kuuntelu mukavuutta. PYSY SIIS KUULOLLA!
Aina aikuisten suunnittelema päivä ei ole nuorista välttämättä se paras. Paras päivä voi syntyä ihan vahingossa!
Tässä jaksossa avataan yksi bunkkeritiimissä jo jopa legendaksi muodostunut nuorten reissu Ähtäriin Pandoja katsomaan. Miten Mikkeli tähän liittyy, se selviää kun kuuntelee tämän jakson.
Äänessä reissua muistelemassa Aseman Lapset ry:n Pasila-hankkeen Nina Liuko, sekä vierailevana tähtenä reissun aisapari erityisnuorisotyöntekijä Anniina Härkönen Vantaan nuorisopalveluista.
Onko olemassa tyhmiä kysymyksiä vai tyhmiä kysyjiä? Mikä on tyhmä kysymys? Onko kysyjä enemmän tyhmä kysyessään? Vai onko tyhmää jättää kysymättä?
Tätä pohtivat Aseman Lapset ry:n K-0 toiminnan Mari Sirén ja Petteri Pietinen sekä vierailevana tähtenä erityisluokanopettaja Pasilan peruskoulusta ja Koulupolku ry:n puheenjohtaja Salla Suntila.
Välillä pitää kysyä niin sanottuja itsestäänselviä kysymyksiä, varmistaen puhutaanko kaikki samasta asiasta ja ollaanko saman asian äärellä. Onko se enemmän rohkeutta kysyä, mitä muut asian äärellä eivät välttämättä uskalla ottaa puheeksi?
Keväällä 2021 startanneessa Bunkkeritiimin tuoreimmassa, RIPA- hankkeessa Laurea-ammattikorkeakoulun Keijo- koulutuksen käyneet kokemusasiantuntijat toimivat nuoria kohtaavien eri alojen ammattilaisten työpareina. ”Tavoitteena löytää uusia keinoja nuorten toistuvaan rikos- ja päihdekäyttäytymiseen pureutumiseen sekä muutostahdon vahvistamiseen ja ylläpitoon”. Hanke tekee tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja toimintaa kehitetään yhdessä yhteistyötahojen kanssa. Lisää hankkeesta voit lukea asemanlapset.fi sivustolta.
Hankkeen projektikoordinaattori Jari ”Hune” Raikunen sekä kokemuspohjaiset projektityöntekijät Pietro Saari ja Matti Mears keskustelevat jaksossa siitä miltä syksy on tuntunut hankkeen käynnistyessä, mikä ylipäätään on RIPA-hanke, mitä ollaan keretty jo tekemään ja millaisia oivalluksia/havaintoja on tähän mennessä tullut.
Suoraa ja rehellistä puhetta unohtamatta huumoria ja yllättäviä tilanteita jakson aikana.