Mies osoittaa toisen miehen reppua, jossa logo

Vinkki 1: Tunnisteet

Ne tuovat turvaa sekä jalkautujille että nuorille. Mitä useammin jalkaudutaan ja ”kulutetaan” naamaa ja logoja nuorten keskuudessa, sitä paremmin he tunnistavat jalkautujat.

Lisäksi kanssaihmisetkin tunnistavat millä asialla jalkautujat ovat, kun jalkautujilla on tunnisteet.

Kaksi miestä istuu junassa kännyköiden kanssa, toinen naputellen ja toinen soittaen

Vinkki 2: Työpuhelin

On tärkeää, että jalkautuessa on aina mukana työpuhelin. Jalkautumisen aikana puhelimella voidaan pitää yhteyttä kollegoihin, yhteistyökumppaneihin, nuoriin ja esimerkiksi hätäkeskukseen tarpeen tullen.

Työpuhelimeen on hyvä olla tallennettuna tiettyjä numeroita. Esimerkiksi jalkautuvan alueen kauppakeskusten ja julkisen liikenteen järjestyksen valvonnan, sosiaalipäivystyksen, muiden oleellisten yhteistyökumppaneiden sekä omien esihenkilöiden numerot.

Nuorisotyö on parasta kun sitä tehdään eri ammattilaisten kesken yhdessä, joten älä ujostele soittaa yhteistyökumppaneille tarvittaessa.

Ensiaputilanne. Kaksi henkilöä istuu pöydän ääressä, toinen laittaa laastaria toisen ranteeseen

Vinkki 3: Ensiaputarvikkeet

Jalkautuessa on hyvä olla mukana ea-laukku pieniä haavereita varten. Ea-laukkuja saa kätevissä reppuun hyvin mahtuvissa pienissä pakkauksissa.

Ea-varusteita kannattaa päivittää säännöllisesti, jotta ne ovat ajantasaiset ja kaikkea tarpeellista löytyy.
Myös vuodenajoista riippuen kannattaa päivittää ea-varusteita. Esimerkiksi kylmillä keleillä avaruuspeite on oiva lisä ea-varusteisiin.

Kaksi nuorisotyöntekijää juttelemassa kuvassa selin olevalle pitkähiuksiselle nuorelle

Vinkki 4: Kohtaaminen

Jalkautuvalla työllä mennään sinne missä nuoret jo ovat. Nuorten aito, kiireetön ja arvostava kohtaaminen on se juttu. Jalkautuvassa työssä ei ole työvälineenä esimerkiksi pelejä vaan työväline on jalkautuja itse, se oma persoona.

Kohtaamista tehdään julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa. Koska kohtaamista tehdään paikoissa, missä on paljon muitakin ihmisiä, tulee jalkautujan pystyä aistimaan ja huomioimaan ympäristöään samalla. Näiden asioiden tasapainottelu vaatii opettelua ja siihen ei auta kuin harjoittelu – eli aktiivinen jalkautuminen!

Kaksi ihmistä istuu pöydän ääressä kahvilla

Vinkki 5: Tauot

Jalkautuessa on tärkeää muistaa sekä oma että työparin hyvinvointi. Jalkautumisen lomassa tauot saattavat jäädä vähäisiksi eikä niitä esimerkiksi kiireisinä iltoina meinaa muistaa. On kuitenkin tärkeää muistaa huoltaa itseään. Riittävä määrä nesteitä, ravintoa ja taukoja pitää työkunnon hyvänä läpi työvuoron.

Välillä on hyvä myös nostaa jalkoja ylös kesken vuoron, kun jalkojen päällä ollaan niin paljon. Lisäksi pienet venyttelyt tauolla voi tehdä ihmeitä keholle.

Kaksi Aseman Lasten logoilla varustettua työntekijä katsoo toisiinsa liukuportaissa

Vinkki 6: Työpari

Turvallisen ja ammatillisen jalkautumisen kulmakiviä ovat työpari ja parityöskentely.

Turvallisen jalkautumisen kulmakiviä on työpari, johon voi luottaa. Huumoria unohtamatta!

Löytävän nuorisotyön tavoitteena on olla nuorten saatavilla ja puuttua riskitilanteisiin julkisissa tiloissa. Nuorisotyöntekijät jalkautuvat nuorten pariin kauppakeskuksiin, julkisen liikenteen risteyskohtiin sekä muualle julkisiin tiloihin, missä nuoret viettävät aikaansa. Toiminnalla tuetaan nuorten omaehtoista ajanviettoa, ja nuoret kohdataan myönteisellä otteella.

 

Löytävä nuorisotyö

 

 

Tilaa uutiskirjeemme