Aseman Lasten löytävä nuorisotyö -toiminta Kuopiossa on pikkuhiljaa loppusuoralla. Torstaina 4.3. kokoonnuttiin etätilaisuuteen pohtimaan, mitä vuoden aikana on saatu aikaan ja miten tästä eteenpäin.

Keskustelua alustivat löytävän nuorisotyön yhteisökehittäjä Tuomo Kantele, koulukuraattori Kaisa Kantele sekä nuorisosihteeri Hanna Kärsämä Kuopion seurakuntayhtymästä. Näkemyksiä ja kokemuksia järjestyksenvalvonnan ja nuorisotyön yhteistyöstä kertoi myös Nuorten Palvelu ry:n Ilkka Puomilahti.

Löytävä nuorisotyö -toiminta käynnistyi Kuopiossa samaan aikaan, kun yhteiskunnassa alkoi poikkeustila koronan takia. Moni toimija joutui miettimään toimintaansa uusiksi. Miten nuoret voivat, missä he ovat, miten heihin saadaan yhteys?

Löytävän nuorisotyön ydintä on koota organisaatio- ja sektorirajat ylittävä yhteistyöverkosto, jossa ammattilaisten erityisosaamista voidaan yhdistää yhteisen hyvän, nuorten hyvinvoinnin tukemiseen. Esimerkiksi järjestyksenvalvonnalla on nuorten ajanvietosta paljon havaintotietoa, joka hyödyttää nuorisotyöntekijöitä.

Matalan kynnyksen yhteistyö nuorisotyön ja järjestyksenvalvonnan välillä mahdollistaa sen, että järjestyksenvalvonnan omaa kohtaamisosaamista voidaan vahvistaa – ja tarvittaessa järjestyksenvalvonnan on helppo kutsua jalkautuvat nuorisotyöntekijät paikalle, jos oman osaamisen rajat tulevat vastaan. Kuraattori voi puolestaan julkisiin tiloihin jalkautuvalla yhteistyöllä tehdä nuorille palvelujaan eri tavalla tutuksi kuin kouluympäristössä.

Jos vallitsevasta tilanteesta hakee jotain hyvää, eri toimijat lähtivät yhteistyöhön nopeasti mukaan, sillä uuden edessä monen oli enemmän tai vähemmän pakko lähteä kokeilemaan matalalla kynnyksellä uusia tapoja toimia.

Aamun aikana esiin tuotiin muun muassa se, miten uusi toimintaympäristö usein ravistelee positiivisella tavalla omia toimintatapoja. Kaisa Kantele kuvaili sitä, miten omaa roolia on joutunut pohtimaan kadulla eri tavalla kuin koulun seinien sisällä ja kuinka kadulla karttunutta osaamista on pystynyt sittemmin hyödyntämään myös koulussa. Koulun käytävillä ja välitunneilla on lukemattomia mahdollisuuksia kohdata nuoria, olla tavoitettavissa ja näkyvissä. Kuraattorin oven taakse meneminen on nuorelle huomattavasti vaativampaa kuin lähteä mukaan keskusteluun rennosti koulun käytävällä.

Löytävä nuorisotyö Kuopiossa päättyy, mutta yhteistyö jatkuu. Kaupungissa käynnistellään Walkers-toimintaa nuorisopalveluiden johdolla kevään aikana. Toimintaa toteutetaan matkailuautosta kohtaamispaikaksi muutetulla Wautolla, jonka Kuopion kaupunki on ostanut Aseman Lapsilta pysyvään käyttöön. Koulutustoimintaa ja muuta yhteistyötä osana valtakunnallista Walkers-verkostoa tullaan siis Aseman Lasten kanssa jatkamaan jatkossakin.

Kiitos kaikille aamun tilaisuuteen ja keskusteluun osallistuneille!

Lisää uutisia

WALKERS-BUSSIBussitiimi istuu portailla. He hymyilevät katse kohti kameraa. Ylhäällä Mikko Riiheläinen ja Mika Rouvinen, alhaalla Samuel Meijer ja Taina Viikari.
09.04.2021
Bussin työntekijöitä voi kohdata pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa ja muissa nuorten suosimissa kokoontumispaikoissa kaupungilla sekä verkossa Walkersin Discord-kanavalla ja Sekasin-chatissa.
LÖYTÄVÄ NUORISOTYÖViisi ihmistä bussin edustalla, Kuva: Jari Faltin ja Angelica Vironen Terne Apresta Walkers-bussilla lokakuussa 2019 Malmilla. Kuvassa lisäksi Aseman Lasten Mika Rouvinen (toinen vasemmalta) sekä Anne Toivonen (toinen oikealta). Keskellä nuorisotyönohjaaja Heidi Grandström Malmin seurakunnasta.
08.04.2021
Aseman Lasten ja romanijärjestöjen yhteistyö on lisännyt osaamista ja kulttuurin ymmärrystä puolin ja toisin. Aseman Lapset ry toivottaa kaikille hyvää kansainvälistä romanipäivää.
ASEMAN LAPSETAseman Lasten Mikko Riiheläinen ja yhteistyökumppanit jalkautumassa kauppakeskus Triplassa.
16.03.2021
Nuoret tarvitsevat nyt kipeästi turvallisten aikuisten läsnäoloa! Seuraamme viranomaisten ohjeita, ja toimimme ne huomioiden yhdessä kuntien, muiden järjestöjen ja esimerkiksi poliisin kanssa nuorten tarpeisiin vastaten.
ASEMAN LAPSETHelsingin kaupunkisiluetti, etualalla junaraiteita ja ratapiha, taustalla kirkontorneja.
16.03.2021
Helsingissä toimivat järjestötahot ovat yhteistyössä kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa aloittaneet yhteistyökoordinaation, jolla parannetaan palveluiden tarjonnan ja tarpeiden kohtaamista vallitsevissa olosuhteissa. Koronatalkoilla tavoitellaan erityisesti lapsia, nuoria ja huoltajia, joilla korona ja poikkeusolot ovat pahentaneet arkea ja siitä selviytymistä.

Tilaa uutiskirjeemme

© 2020 Aseman Lapset ry