Aseman Lasten kehittämässä K-0-toiminnassa selvitetään pitkään jatkuneita ja vaativia kiusaamistilanteita.
Työmuoto tarjoaa kiusaamistilanteisiin tehokkaasti ja jämäkästi puuttuvan toimintamallin tuomalla kouluihin nykyistä enemmän koulun ulkopuolisten toimijoiden kuten nuorisotyön, perhetyön ja sovittelun osaamista. Ulkopuolisella toimijalla on usein suuri merkitys pitkään kestäneiden konfliktien ratkeamisessa. Toiminta ei korvaa kouluissa jo käytössä olevia menetelmiä vaan täydentää niitä.
Espoon kaupunki ja Aseman Lapset ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaisesti Aseman Lapset toteuttaa K-0-toimintaa Espoossa. Espoon K-0-koordinaattoreina on vuodenvaihteessa aloittanut aiemmin koulukuraattorina ja lastensuojelussa työskennellyt Emnet Tarer ja pitkään Vantaan nuorisopalveluiden palveluksessa ollut Juho (Juuso) Lehtinen.
– Odotamme yhteistyötä koulujen ja muiden verkostojen, nuorten ja huoltajien kanssa. Tässä on hieno mahdollisuus yhteistyössä muokata työmuodosta kaupungin tarpeita vastaava, Emnet Tarer iloitsee.
Koordinaattorit toimivat kouluissa ja viranomaisten apuna erilaisten pitkittyneiden, vakavien ja moniammatillista yhteistyötä vaativien kiusaamis- ja konfliktitilanteiden ratkaisemisessa. Keskiössä on näiden prosessien johtaminen ja laajan verkostotyön edistäminen.
K-0-koordinaattoreihin voi olla yhteydessä esimerkiksi silloin, kun koulun oma keinovalikoima on käytetty ja tilanne edelleen jatkuu. Ulkopuolisen toimijan merkitys on erityisen suuri myös silloin, kun koulun ja kodin välillä syystä tai toisesta on luottamuspulaa.
– Tässä työskennellään todella merkittävän ilmiön äärellä ja on aina palkitsevaa, kun pääsee omalla osaamisellaan auttamaan ihmisten arkea, Juho Lehtinen kertoo.
Yhteistyöhön kuuluu myös koulutustoimintaa, jolla vahvistetaan opetus- ja opiskeluhenkilöstön osaamista kiusaamistilanteiden ennaltaehkäisyssä ja niiden ratkaisemisessa. Toiminta kohdentuu pääasiassa yläkouluihin.
Espoon lisäksi K-0-toimintaa toteutetaan tällä hetkellä Helsingissä, Järvenpäässä, Lohjalla ja Rovaniemellä.