Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön eli Itlan podcastissa käsitellään nuorten väkivaltaa ja sen syitä. Lapsuuden rakentajat -podcastin jaksossa keskustellaan siitä, että väkivaltaisen käytöksen taustalla voi olla esimerkiksi traumakokemuksia ja kysytään, miten erityistä tukea tarvitsevia nuoria voitaisiin auttaa paremmin.
Aiheesta keskustelevat mielenterveyden psykologian dosentti Kirsi Peltonen Tampereen yliopistosta, tutkimuskoordinaattori ja sovittelija Julia Saarholm Aseman Lapset ry:stä sekä kliinisen psykologian dosentti ja mielenterveyden erikoistutkija Marko Manninen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Podcastin on toimittanut Sanna Ra.
– Äärimmäisissä tapauksissa kyse saattaa olla siitä, että lapsen koko sosiaalistumiskehitys ja moraalikäsitys on sotkettu. Jos hän lisäksi hakeutuu porukoihin, joissa väkivaltaa käytetään, riski vääristyneeseen sosiaalistumiskehitykseen on suuri. Ne mielihyvän tunteet, joita yleensä saamme esimerkiksi perheyhteisöstä, saadaankin siitä, että kuulutaan väkivaltaiseen yhteisöön ja tehdään rikollisia tekoja, mielenterveyden psykologian dosentti Kirsi Peltonen kertoo.
Monilla nuorilla, joilla on mennyt huonosti ennen korona-aikaa, menee nyt vielä huonommin.
– Koronan myötä koulupudokkuus on lisääntynyt. Nyt on tuhannen taalan paikka yhdistää voimavaroja ja selvittää, miten voidaan kohdentaa jo olemassa olevia resursseja näihin lapsiin ja nuoriin. Tulisi saada eri toimijat tukemaan opinnoista pudonneita lapsia ja nuoria, jotta he pärjäisivät koulussa ja saisivat näin turvallisen yhteisön ympärilleen, tutkimuskoordinaattori Julia Saarholm Aseman Lapset ry:stä sanoo.