ti 27.6. klo 16 – 16.45 kaupungintalon piha
Nuorisoväkivaltaan tarttuvassa paneelissa mukana ovat Lapsioikeusjuristit ry:n puheenjohtaja, oikeustieteen professori Suvianna Hakalehto, Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen, erityispedagogiikan professori Tanja Äärelä sekä Aseman Lapset ry:n tiimipäällikkö Heikki Turkka. Maksuttoman tilaisuuden juontaa Riku Rantala.
Otsikoihin noussut nuorten tekemä väkivalta järkyttää rajuudellaan ja määrällään. Alle 18-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on lisään-tynyt vuosina 2015–2021. Hälyttävintä kasvu on ollut 12–14-vuotiaiden ikäluokassa.
Koulukiusaamista kokee lähes 40 000 lasta ja nuorta joka viikko. Sana koulukiu-saaminen on asian vakavuuden huomioon ottaen vähättelevä ilmaus, oikeampaa olisi puhua kouluväkivallasta. Moni vakava koulukiusaamistapaus täyttää rikoksen tunnusmerkit.
Miksi yhä nuoremmat syyllistyvät yhä raaempaan väkivaltaan Suomessa?
SuomiAreenan paneelissa lavalle nouseva Aseman Lapset ry:n tiimipäällikkö Heikki Turkka peräänkuuluttaa aikuisten yhteistyötä:
”Avainasemassa konfliktien ratkaisuissa ja kiusaamisen vastaisessa työssä ovat yhteistyössä yli rajojen toimivat aikuiset, jotka tietävät mitä tekevät ja tekevät sen aikailematta, jotta konfliktit eivät paisu hallitsemattomiksi.”
.
Mitä nuoren aivoissa oikein tapahtuu? Miten sekä nuori että vanhemmat voivat selvitä läpi muutosten ja tunnekuohujen? Mikä on normaalia ja milloin on syytä huolestua? Miten vanhempi voi pärjätä ja olla lapsensa tukena?
Yhteisvastuukeräyksen kumppani Aseman Lapset ry kutsuu porilaisvanhempia Liikekulman sisäpihalle, Antinkatu 13, kuulemaan puolen tunnin tietoiskuja siitä, mitä siellä nuoren aivoissa oikein tapahtuu. Aseman Lapset ry:n tiimipäällikkö Heikki Turkan kanssa lyhyissä haastatteluissa on mukana julkisuudesta tuttuja äitejä, isiä, mm. piispa, kolmen nuoren äiti Mari Leppänen (to klo 14). Haastatteluja seuraa yleisökeskustelu. Rikollisuudesta ja väkivallasta puolestaan kertoo kokemusasiantuntija Miisa Lohi Aseman Lapsista.
ke 28.6. klo 11 Heikki Turkka ja vieraana Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen: Apua! Lapseni muuttui teiniksi
ke 28.6. klo 12 Miisa Lohi: Kokemusasiantuntijuutta nuorisorikollisuudesta ja väkivallasta
ke 28.6. klo 13 Heikki Turkka ja vieraana toimittaja Tero Karhu: Apua! Lapseni muuttui teiniksi!
ke 28.6. klo 14 Miisa Lohi: Kokemusasiantuntijuutta nuorisorikollisuudesta ja väkivallasta
to 29.6. klo 12 Heikki Turkka ja vieras: Apua! Lapseni muuttui teiniksi!*
to 29.6. klo 13 Miisa Lohi: Kokemusasiantuntijuutta nuorisorikollisuudesta ja väkivallasta
to 29.6. klo 14 Heikki Turkka ja piispa Mari Leppänen: Apua! Lapseni muuttui teiniksi!
to 29.6. klo 15 Miisa Lohi: Kokemusasiantuntijuutta nuorisorikollisuudesta ja väkivallasta
Nuoruus on tärkeä kehitysvaihe, mutta usein haastavaa aikaa sekä nuorelle että vanhemmille. Vanhemman ei ole aina helppo ymmärtää tai hyväksyä muutoksia lapsessaan. Ymmärrystä ja keskusteluyhteyden ylläpitämistä voi helpottaa se, että tietää, mitä muutosten taustalla on.
Nyt on aikuisten vuoro laittaa luurit päähän. Tilaisuudet järjestetään langattomilla vastamelukuulokkeilla, jolloin kuppien kilinä ja liikenteen melu eivät vaikuta kuulemiseen.
Otsikoihin ja uutisiin noussut nuorten tekemä väkivalta järkyttää rajuudellaan ja määrällään. Poliisin tilastojen mukaan alle 18-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on lisääntynyt vuosina 2015–2021. Hälyttävintä kasvu oli 12–14-vuotiaiden ikäluokassa.
Kouluterveyskyselyn 2021 ja tilastokeskuksen mukaan koulukiusaamista kokee noin 39 000 lasta ja nuorta joka viikko. Tämä tarkoittaa, että käytännössä jokaisella maamme peruskoulun luokalla tapahtuu koulukiusaamista.
Sana ”koulukiusaaminen” on asian vakavuuden huomioon ottaen vähättelevä ilmaus, oikeampaa olisikin puhua asiasta kouluväkivaltana. Moni vakava koulukiusaamistapaus täyttää rikoksen tunnusmerkit. Koulukiusaamiseen liittyviä rikosnimikkeitä voisivat usein oikeutetusti olla: pahoinpitely tai törkeä pahoinpitely, kunnianloukkaus, laiton uhkaus ja rikokseen yllyttäminen.
Miksi yhä nuoremmat syyllistyvät yhä raaempaan väkivaltaan Suomessa?
Lisätiedot ja haastattelut:
Kaikki SuomiAreenan keskustelut löytyvät myös suorana tai tallenteena MTV Katsomosta (mtv.fi sekä MTV Katsomo -sovellus).
Miksi 13-vuotias haluaa tappaa? -paneeli:
Paikka: SuomiAreena, Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, Pori
Aika: tiistai 27.6.2023 klo 16 – 16.45, vapaa pääsy
Panelistit:
Juontaja: Riku Rantala, puhuja ja juontaja, MySpeaker Oy
Yhteisvastuukeräys on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja välittämisen kansanliike. Yhteisvastuukeräyksen 2023 keräystuotoista 20 % kohdistetaan Aseman Lapset ry:lle koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen. Keräysvarat käytetään pitkittyneiden ja laajentuneiden koulukiusaamistapausten selvittämiseen K-0-toiminnalla sekä katusovitteluun, jossa sovittelijoina toimivat nuorisotyön ammattilaiset. 20 % tuotosta jää keräävän seurakunnan alueella toteutettavaan nuorten tukemiseen. 60 % tuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston auttamistyöhön. Lue lisää: yhteisvastuu.fi
Kirkkopalvelut ry on hyvinvointi- ja koulutuspalvelujen tuottaja, hyväntekeväisyystoimija sekä seurakuntien ja kristillisten toimijoiden valtakunnallinen yhteistyö- ja palvelujärjestö. Kirkkopalvelut tarjoaa STEP-koulutuksessa ammatillista koulutusta vuosittain 3500 opiskelijalle. STEP-koulutus on myös Suomen suurin vapaan sivistystyön tarjoaja. Valona-hyvinvointi palvelee lastensuojelu- ja vanhuspalveluilla. Organisoimme Yhteisvastuukeräyksen sekä Kotimaanapu-, Ruoka-apu.fi- ja Vapaaehtoistyo.fi -palvelut. Lisäksi järjestämme Kirkkopäivät ja Tiekirkko-toimintaa. Meillä on monipuolista hanke- ja kehittämistyötä. Kirkkopalvelujen omistama Sacrum-Kotimaa Oy on kustannusyhtiö ja viestinnän asiantuntijapalveluyritys.
Tomas Luoto keskustelemassa päihdekuntoutuksen nykytilasta ja tulevaisuuden skenaarioista Stop Huumeille ry:n järjestämässä ohjelmassa.
Julia Saarholm keskustelemassa Suomen sovittelufoorumin paneelissa siitä, mitä keinoja sovittelu tarjoaa koulukiusaamisen, nuorten pahoinvoinnin sekä katu- ja jengiväkivallan kasvuun, ja mistä kannattaa olla huolissaan.
Yhteisvastuu-teltta kutsuu tauolle pitkin päivää klo 10 – 17 keskiviikosta torstaihin. Ohjelmassa vuoden 2023 Yhteisvastuu-teemaan perustuvia, nuorten väkivallan vastaisesta työstä Suomessa ja maailmalla kertovia dokumenttifilmejä. Viereisestä Mäkilän kahvilasta voit hakea omakustanteisesti kahvit ja antaa vapaaehtoisen lahjoituksen Yhteisvastuulle.