• 0
    kaupungin alueella
  • 0
    kiusaamistapausta (2020)
  • 0
    osallista lasta tai nuorta (2020)

 

Suuri osa koulukiusaamistapauksista voidaan selvittää koulun ja kotien yhteistyöllä ilman ulkopuolisia toimijoita. Kun konfliktitilanne on vakava ja jatkuu pitkään, saattaa koulun ja vanhempien keinot ja jaksaminen loppua. Tällöin voi olla erittäin hyödyllistä kutsua paikalle ulkopuolinen ja puolueeton konfliktien selvittämisen ammattilainen. Tällaisia ovat K-0-koordinaattorit, joita toimii tällä hetkellä Helsingissä, Järvenpäässä, Lohjalla ja Rovaniemellä.  

K-0-toiminnan avulla puututaan pitkittyneisiin ja haastaviin koulukiusaamistapauksiin. Kiusaamiseen puuttuvaa K-0-työtä tehdään oppilaiden ja huoltajien lisäksi laajan ammattilaisverkoston kanssa. Mukana voi olla niin koulun henkilökuntaa kuin sosiaalityö, poliisi, lastensuojelu ja kuka tahansa lapsen tai nuoren elämässä mukana oleva taho. Konfliktin juurisyyt pyritään löytämään keskustelemalla eri osapuolten kanssa sekä erikseen että yhteisissä tapaamisissa.  

Vakavat kiusaamistapaukset ovat usein moniulotteisia: niissä täyttyy useita rikosnimikkeitä, tekijöiden ja uhrien roolit ovat epäselviä ja konfliktit ulottuvat myös vapaa-ajalle sekä sosiaaliseen mediaan. Tilanteet ovat monesti kärjistyneet niin, että kodin ja koulun välinen yhteistyö on vaikeutunut. Kaikkien osapuolten kuuleminen, puolueettomuus ja perheiden tukeminen on ratkaisevaa tilanteen selvittämisessä ja pitkäkestoisten vaikutusten saavuttamisessa.  

K-0-toiminnalla ei ole tarkoitus korvata jo olemassa olevia toimintamalleja vaan vahvistaa niitä ja tuoda kouluihin aiempaa enemmän muun muassa nuorisotyön ja perhetyön osaamista. Työssä hyödynnetään sovittelua, tarjotaan perheille tukea ja ohjataan tarvittaviin palveluihin, ryhmäytetään luokkia ja seurataan tilannetta myös tilanteen rauhoituttua.   

Aseman Lapset ry:n K-0-kouluttajat ovat tiiviisti mukana paikallisten toimijoiden työssä konsultoiden ja aluksi myös työparina 

K-0-toimintaa rahoitetaan STEA-avustuksella. Paikalliset toimijat ovat esimerkiksi kunnan työntekijöitä. 


Tutkimus K-0-hankkeesta

Monialainen verkostotyö ja koulukiusaaminen on raportti K-0 -hankkeen yhteydessä tehdystä tutkimuksesta.

Noora Hästbackan tutkimuksessa (2018) tarkastellaan lähemmin kahta kiusaamistapausta havainnointi- ja haastatteluaineistoon perustuen. Tutkimus osoittaa, että pitkittyneet kiusaamistilanteet ovat monisyisiä ja puuttumisen käytännöt ovat epäselviä, kun toimenpiteitä  tarvitaan niin yksilöiden kuin ryhmien tasoilla.

Koulun oppilashuoltoryhmän, opettajien, poliisin, lastensuojelun, nuorisotyön ja perheiden välisen yhteistyön kehittämisellä voidaan vastata tutkimuksen esiin nostamiin haasteisiin ja puuttua rakentavammin vakaviin kiusaamistilanteisiin.

Maksuttoman verkkojulkaisun voit ladata täältä. Kirjan voi tilata Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta

K-0 valtakunnallinen

Heikki Turkka

Heikki Turkka

tiimipäällikkö, Katusovittelu, K-0 ja Pasila

K-0 Helsinki

Petteri Pietinen

kouluttaja, K-0 Helsinki

Mari Sirén

kouluttaja, K-0 Helsinki

Timo Kyllönen

kouluttaja, Pasila-hanke, K-0-hanke

Ajankohtaista

KATUSOVITTELUViisi ihmistä istuu pöydässä ja katsoo kameraan.
18.10.2021
Helsingin Sovittelijat ry on vapaaehtoissovittelijoiden muodostama yhdistys, jonka toiminta päättyi viime keväänä. He ovat tehneet lahjoituksen Aseman Lapsille, joka jatkaa ja kehittää katusovittelutoimintaa yhteistyössä nuorten kanssa toimivien ammattilaisten kanssa.
ASEMAN LAPSETMokan mittainen -podcast-sarja
09.09.2021
Voiko mokaamisesta oppia jotain? Onko mokaaminen sallittua? Ajatuksia ja kokemuksia niin mokaamisesta kuin onnistumisistakin nuorten parissa tehtävässä työssä. Podcast-sarja on Aseman Lapset ry:n Bunkkeritiimin kokeilu, ja mokien kautta, askel kerrallaan kehitämme podcastien sisältöä ja kuuntelun mukavuutta.
ASEMAN LAPSET
07.09.2021
Projektityöntekijä Pietro Saaren kirjoitussarja työstään rikoksilla ja päihteillä oireilevien nuorten kanssa työskentelystä. Niistä haasteista ja onnistumisista, joita Pietron oma tausta tuo työhön sekä parityömallista ammattilaisen rinnalla.
ASEMAN LAPSETKaupungilla kävelevien nuorten jalkoja. Kuvituskuva.
12.05.2021
Oletko sinä ehdokas, joka pystyy uskottavasti nostamaan päätöksentekoon nuorten hyvinvoinnin kannalta tärkeitä kehittämiskohteita? Kauttamme voit kuulla myös niiden nuorten ääntä, joka helposti jää julkisessa keskustelussa kuulumatta.

Tilaa uutiskirjeemme

© 2020 Aseman Lapset ry