Nuoruuteen kuuluvat muutokset voivat hämmentää ja pelottaakin vanhempia. Voi olla vaikeaa vastaanottaa nuoren yhtäkkisiä tunnekuohuja. Jos tämä on ajoittain jopa tuskallinen prosessi nuorelle, on se sitä myös vanhemmalle. Jo tieto siitä, että tämä kehitysvaihe on tärkeää nuoren kehitykselle matkalla aikuisuuteen, voi helpottaa vanhemman oloa ja tunne ryöppyjen sietokykyä.

Nuoruudessa tunteet tuntuvat entistä voimakkaampina, niin hyvässä kuin pahassakin. Välillä tunteet voivat raastaa nuoren vereslihalle, mutta toisaalta huippuhetket tuntuvat siltä, kuin olisi maailman huipulla. Tunnetaitojen merkitys korostuu. Jos nuori on jatkuvasti täysin tunteiden vietävänä, kuin lastu laineilla, käy se pidemmän päälle raskaaksi.

Eri tutkimusten mukaan noin 20-25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä.  Hormonien ja välittäjäaineiden, etenkin dopamiinin, perusmäärissä ja ärsykkeisiin liittyvässä erityksessä tapahtuu nuoruusvuosina suuria muutoksia, joilla on merkitystä tunteiden hallinnalle, sosiaaliselle toiminnalle ja oppimiselle. Kehitys häiriintyy herkästi ja ohjelmoituu haitalliseen suuntaan.  Niin kauan kuin kehitys on kesken, aivot ovat herkistyneet kehitystä vaarantaville ja onneksi myös sitä suojaaville tekijöille. (Hermansson & Sajaniemi 2018).

Tunnetaidot ovatkin keskeisenä osana hyvää mielenterveyttä ja niiden harjoittelu jo lapsesta asti tukee nuoruusiän muutoksissa. Tunnetaidot helpottavat ikävien tunteiden sietämistä ja esimerkiksi tukevat elämään ajoittain kuuluvan ahdistuksen hallitsemista.

Tämän vuoksi vanhemman on hyvä pohtia omia tunnereaktioitaan, tunnistaa niitä ja pohtia, kuinka voimakkaista tunteista huolimatta voisi olla tuki ja turva nuorelle kaiken kuohunnan keskellä. Vaikka ajoittain voi vaikuttaa siltä, että nuori työntää vanhempaa pois läheltään, kaipaa nuori kuitenkin ymmärrystä, tukea ja turvaa. Tunteiden voimakkuus voi yllättää nuoren, eikä hänellä aina ole riittäviä keinoja yksin selvitä näistä myräköistä. Silloin turvallinen aikuinen, joka kestää tyrskyt, on äärimmäisen tärkeässä asemassa. Aikuinen osoittaa olemuksellaan, että on ihan ok kokea näin ja yhdessä kyllä selviämme tästäkin.

Aikuinen voi samalla kokeilla erilaisia tunnesäätelyn keinoja yhdessä nuoren kanssa. Aikuinen voi esimerkiksi muistuttaa rauhallisesta hengittämisestä, laskea rauhallisesti 10:stä nollaan, kertoa, että kaikki on hyvin, vaikka tuntuu juuri nyt pahalta.

Aina aikuisenkaan ei onnistu pysymään tilanteessa niin rauhallisena kuin toivoisi. Tämä on inhimillistä. On muistettava armollisuus myös itseä kohtaan. On kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota omaan tunnereaktioon ja siihen, miten reaktio näyttäytyy ulospäin. Myös aikuisen on osattava pyytää nuorelta anteeksi ja keskusteltava toiminnasta, jos tuntuu, että oma toiminta ei sujunut tällä kerralla niin hyvin kuin olisi toivonut.

Aseman Lasten Friends-ohjelman työntekijät. Friends-ohjelmalla tuetaan lasten, nuorten ja vanhempien mielen hyvinvointia. Se ehkäisee tutkitusti ahdistusta ja masennusta.

Tilaa uutiskirjeemme