Aikuisten huoli voi herätä nuoren omasta rikosoirehdinnasta tai esimerkiksi kaveriporukasta, jossa nuori viettää aikaansa.
Toiminnassa lapsille ja nuorille tarjotaan vapaa-aikaan painottuvaa räätälöityä tukea, jossa tarkoituksena on vahvistaa elämässä jo olevia positiivisia asioita. Työskentelyssä lapsen tai nuoren perhe ja lähiyhteisö ovat aktiivisessa roolissa.
Viime aikoina nuorten kanssa on keskusteltu erityisesti siitä, että vaikka vanhempien jutut saattavat monesti ärsyttää, yleensä tarkoitus on hyvä. ”Rageemisen” taustalla on huoli ja välittäminen. Myös omalla toiminnalla voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon vanhemmat joutuvat nuoren tekemisiin puuttumaan.
Eräs nuori tiesi äitinsä puhelimen sisäänpääsykoodin ja oli näppäränä käynyt poistamassa Wilma-viestit, jotka koskivat muun muassa poissaoloja. Vyyhti alkoi selvitä, kun koulussa alettiin ihmetellä, miksi viestit eivät tunnu menevän perille ja tilanteeseen kodin puolelta tartuta.
Tapahtumaketjun myötä nuoren kanssa aloitettiin tärkeät pohdinnat, jotka alkoivat siitä, saako äidin puhelimelle mennä. ”Ei mutsikaan saa sitten rajoittaa mun puhelimen käyttöä, mullakin on oikeudet” -näkemys puolestaan johti hyviin pohdintoihin vanhemman vastuusta nuorestaan ja luottamuksen ansaitsemisesta: puhelimen käyttöön ja sisältöön ei tarvitse puuttua, jos ei ole huolta. Työntekijöiden arvion mukaan jotain nuoren mielessä liikahti: hän voi kun voikin itse vaikuttaa siihen, että äiti pysyy poissa puhelimelta.
Sawian on arabiaa ja tarkoittaa ”yhdessä”. Sawian-hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen Pakolaisavun kanssa ja on STEAn ja EU:n Sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) osarahoittama hanke. |