Ripa-hankkeessamme tehdään töitä rikoksilla ja päihteidenkäytöllä oireilevien nuorten parissa. Erään täysi-ikäistymisen kynnyksellä olevan nuoren naisen kanssa on työskennelty puolentoista vuoden ajan. Hänellä on taustallaan jaksoja monissa lastensuojelulaitoksissa, karkailua niistä ja päihteidenkäyttöä. Eräässä laitoksessa hän oli kirjoilla puoli vuotta viettämättä siellä yhtäkään yötä.
Nuoreen on monen ammattilaisen mielestä erityisen vaikea saada kontaktia. Ripa-hankkeen projektikoordinaattori Jari ”Hune” Raikunen kertoo hankkeen työntekijöidenkin kokeilleen monenlaisia lähestymistapoja.
– Hän on teoillaan osoittanut, että haluaa olla meidän kanssa, vaikka usein työskentely onkin vaatinut sitkeyttä. Kerran soitimme hänelle 50 kertaa ennen kuin hän vastasi ja suostui tapaamaan. Välillä olemme hakeneet hänet kotoa, ja joskus sopineet, että jatketaan juttuja sitten, kun hän ei ole niin sekaisin.
Tapaamisten myötä saatiin ensin yksi pieni asia hoidettua. Seuraavaksi pari muuta, ja välissä nuori sai itsekin asioita edistettyä. Käytiin esimerkiksi poliisiasemalla selvittämässä kuulusteluja, haettiin väliaikainen henkilöllisyystodistus ja viimeisimmäksi järjestettiin nuorelle ensimmäinen oma asunto.
– Usein aikuiset luovuttavat jossain vaiheessa, välillä liian helpostikin. Tämänkin nuoren rinnalla on pitänyt vaan kärsivällisesti olla, jotta luottamus vähitellen on muodostunut. Olemme tutustuneet nuoreen paremmin ja saaneet nauraa hänen kanssaan monet kerrat. Hän on tosi avoin ja aikamoinen papupata, Hune nauraa.
Ripa-hankkeessa ehkäistään nuorten rikos- ja päihdekierteiden syvenemistä yhdistämällä koulutettujen kokemusasiantuntijoiden ymmärrystä ammatilliseen toimintaan nuorten parissa.
Ripa-hankkeessa Laurea-ammattikorkeakoulun KEIJO-koulutuksen käyneet rikos- ja päihdetaustaiset kokemusasiantuntijat toimivat nuoria kohtaavien eri alojen ammattilaisten työpareina. Tavoite on löytää uusia keinoja nuorten toistuvaan rikos- ja päihdekäyttäytymiseen pureutumiseen sekä muutostahdon vahvistamiseen ja ylläpitoon.