Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Yksilötyössä kohdataan nuori kokonaisvaltaisesti omana itsenään

Yksilötyössä kohdataan nuori kokonaisvaltaisesti omana itsenään

Työn takana: Taru Oikarinen, Walkers-nuorisotyöntekijä

Helsingin Walkers-talo on kaikille 13–17-vuotiaille nuorille tarkoitettu kohtaamis- ja ajanviettopaikka. Se toimii avoimena nuorisokahvilana, jossa nuorille on aina tarjolla turvallisten aikuisten läsnäoloa. Yksi turvallisista aikuisista on Taru Oikarinen, joka kohtaa työkseen nuoria asemapaikkanaan juuri Helsingin ydinkeskustassa toimiva Walkers-talo.

Talolla aikaansa viettää normaaliolosuhteissa keskimäärin 150 nuorta illassa. Kahvila onkin vuosi toisensa jälkeen lunastanut paikkansa nuorten vapaa-ajanviettopaikkana. Koronarajoitusten puitteissa henkilömäärää on luonnollisestikin jouduttu rajoittamaan.

- Talo pystyy tarjoamaan nuorille turvallisen vapaa-ajanviettopaikan juuri oikealla paikalla ja juuri oikeaan aikaan, kertoo Taru Oikarinen.

- Nuoret tarvitsevat matalan kynnyksen ajanviettopaikkoja, joissa he saavat hengata keskenään ja joissa heillä on mahdollista tutustua muihin ikätovereihin, saada kavereita ja joissa on turvallisia aikuisia mahdollistamassa tämän ympäristön, sanoo Taru.

Talon henkilökuntana toimii Aseman Lapset ry:n ammattilaisten lisäksi Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden jalkautuvia nuorisotyöntekijöitä. Talo myös mahdollistaa harjoittelun alan opiskelijoille.

Ammattilaisten rinnalla nuoria kohtaavat myös muut turvalliset aikuiset, Walkersin omat vapaaehtoistyöntekijät eli Waparit. 
 

Yksilötyötä tehdään yhä enemmän

Talolla tehdään yhä enenevässä määrin myös yksilötyötä eli kohdataan nuoria yksilöllisesti keskustellen ja ongelmia ratkoen. Yksilötyö on varsin moniulotteista.

- Vaikka nuoruuteen liittyy paljon ihan "normaaliakin" oireilua ja kipuilua, tuntuu että tällä hetkellä erityisesti korostuvat mielenterveyteen tai elämänhallintaan liittyvät haasteet. Meidän yksilötyötä tekevien tehtävä onkin nähdä näiden oireiden taakse ja pystyä pureutumaan niihin todellisiin ongelmiin ja haasteisiin, jotka ovat siellä oireiden takana, sanoo Taru.

Käytännössä tämä voi olla kohtaamisen ja keskustelun lisäksi ihan konkreettista nuoren rinnalla kulkemista: auttamista tukien hakemisessa, koulupaikan tai työn hakemista, yhdessä puheluiden soittamista tai virastossa asioimista.

- Nuori kohdataan aina yksilönä, leimaamattomasti ja yhdenvertaisesti. Vuorovaikutus nuoren kanssa alkaa kohtaamisissa käydyistä keskusteluista, ja luottamusta rakennetaan puolin ja toisin. Näin saadaan näkyviin ne todelliset haasteet ja ongelmat mahdollisen oireilun takana, ja päästään yhdessä löytämään ne tarvittavat toimenpiteet ja polku, jota yhdessä lähdetään sitten kulkemaan.

Joissain tapauksissa pelkkä neuvonta ja ohjaus riittävät. Tiettyihin haasteisiin on olemassa nuorille räätälöityjä tukipalveluita, joihin nuori ohjataan. Joskus tämä ei kuitenkaan riitä, vaan rinnallakulkijuutta tarvitaan hieman enemmän - myös Walkers-talon aukioloaikojen ulkopuolella. Usein työtä tehdään verkostoissa, joissa on mukana myös muita nuoren asioita hoitavia tahoja.

- Usein toimimme nimenomaan niinä rinnallakulkijoina, turvallisina ja luotettavina aikuisina. Varmistamme esimerkiksi sen, että nuori ei juutu palvelujen väliin, jää niiden ulkopuolelle tai joudu pompoteltavaksi luukulta toiselle. 

- Tää on ihan oikeesti maailman paras työpaikka! Työssäni pääsee oikeasti tekemään maailmaa paremmaksi paikaksi elää, näkee yksittäisten nuorten edistysaskeleet ja pääsee auttamaan ja kulkemaan rinnalla silloin, kun nuori sitä tarvii, sanoo Taru.

Työn takana -juttusarja on osa Aseman Lapset ry:n 30-vuotisjuhlavuotta. Sarjassa esitellään Aseman Lasten toimintaa työntekijöiden näkökulmasta. Järjestössä on töissä 40 nuoriso-, kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaista. Lisätietoja ja uutiskirjeen tilaaminen: https://www.asemanlapset.fi/fi/uutiskirje

 

Taru Oikarinen

- työskennellyt Aseman Lapsissa vuodesta 2016
- koulutukseltaan Taru on nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja ja erityisnuorisotyöntekijä

- Motto: Kaikesta selviää!

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

21.10.20

Julkisiin tiloihin jalkautuvassa työssä ollaan nuorten saatavilla myös nuorisotilojen ulkopuolella

Työn takana: Tuomo Kantele, yhteisökehittäjä, löytävä nuorisotyö  Löytävässä nuorisotyössä nuorisotyöllistä...

Lue lisää

20.10.20

Leila-wapari ehdolla Vuoden vapaaehtoiseksi

”Läsnäolo on vahvuutemme” Leila Pohjolainen aloitti Helsingin Walkers-toiminnassa vapaaehtoistyöntekijänä eli...

Lue lisää

19.10.20

Walkers-bussin seuraava alue on Espoon Saunalahti

Saunalahdessa kokeillaan uudenlaista konseptia, sillä koronarajoitusten takia Walkers-bussilla on voinut viettää...

Lue lisää

08.10.20

Blogikirjoitus: Kuraattori koulun seinien ulkopuolella nuoria kohtaamassa

Kun tutut nuoret tulivat ensimmäistä kertaa vastaan kaupungilla vapaa-ajanvietossa, minua jännitti. Koulun käytävillä...

Lue lisää