Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Pasila-hankkeen arkea poikkeusoloissa: Koulutehtäviä ja kuulumisia

Pasila-hankkeen arkea poikkeusoloissa: Koulutehtäviä ja kuulumisia

Viime viikkoina Pasila-hankkeen asiakkaiden kanssa työskentely on ollut ennen kaikkea koulunkäynnin tukemista.  

Aseman Lasten Pasila-hanke on Helsingin poliisilaitoksen kanssa yhteistyössä toteutettava hanke, jonka tarkoituksena on nuorten rikoskierteen katkaiseminen. Kohderyhmänä ovat alle 18-vuotiaat rikoksen tehneet nuoret. Nuoria tuetaan kokonaisvaltaisesti yhteistyössä nuorten läheisten ja ammattilaisverkostojen kanssa, tarvittaessa myös täysi-ikäistymisen yli.

Poikkeusoloissa monet asiakkaat ovat tarvinneet aikuisen aikaa ja tukea koulutehtävistä selviytymiseen. Koulutustoimintaa ja seminaareja on viime viikkoina ollut vähemmän. Niinpä myös he, jotka normaalioloissa kouluttavat ja mentoroivat muita ammattilaisia katusovittelumenetelmän hyödyntämiseen, ovat kohdentaneet työaikaansa tavallista enemmän yksilöasiakkaiden tukemiseen.

Ensisijaisesti tapaamisia on pyritty järjestämään etäyhteyden avulla. Monella tuen tarve kuitenkin vaatii fyysistä läsnäoloa, ja heitä on tavattu sekä asiakkaiden että työntekijöiden terveys tarkkaan huomioiden. Käsiä on pesty ahkerasti, tilojen puhtauteen kiinnitetty erityistä huomiota ja tietenkin tavattu vain terveinä. 

kahvit_koulutehtavilla_0_0.png
Oho ja hups, kahvit koulutehtävien päälle! Aikuiset ovat näyttäneet mallia, että arjessa sattuu ja tapahtuu.
 

Tapaamisia keskimäärin pari kertaa viikossa 
 
Kaikilla vanhemmilla ei ole ollut mahdollisuutta etätöihin ja päivisin koulutyön tukemiseen, ja osan kohdalla kouluhommat yksinkertaisesti sujuvat kitkattomammin jonkun muun kuin oman vanhemman ohjaamana. Välillä on tosin Aseman Lasten työntekijöidenkin kohdalla pyöritelty silmiä: 
 
– Yksi päivä sain puhelimeen nipun kuvia tehtävistä ja yritin kääntää ja suurentaa niitä. Sillä välin nuori haki itse vastaukset ja kuittasi: "Omg! Miten sä voit olla noin hidas!", Pasila-hankkeen kasvattaja Nina Liuko kertoo hymyillen. 
 
– Tämänkin voi nähdä toimivana menetelmänä: aikuinen on läsnä, mutta lopulta nuori kuitenkin vastaa itse kysymykseensä ja saa onnistumisen kokemuksen. Sekä tilaisuuden vähän kuittailla aikuisille, se kuuluu tähän hommaan, täydentää katusovittelutoiminnan kouluttaja Virpi Roponen.  
 
Työ on tuottanut tulosta: yksi asiakkaista on saamassa peruskoulunsa päätökseen, mikä ei ollut itsestäänselvää. Toisella numerot ovat kevään aikana nousseet sen verran hyvin, että lukioon pääsy vaikuttaa suhteellisen varmalta. 
 

Onko jotain muuta mistä haluaisit jutella? 

Koulutehtävien ohella tapaamisissa on jaettu arjen kuulumisia. Onko lähipiiri pysynyt terveenä, millainen tunnelma kotona on? Monella unirytmi on ollut sekaisin, epätietoisuus tulevasta aiheuttaa stressiä ja kotona voi olla paineinen tilanne vanhempien lomautusten ja irtisanomisten myötä. Nuoret eivät välttämättä kerro tunnoistaan omille vanhemmilleen, ja siksi muille turvallisille aikuisille on kova tarve. 
 
– Nämä ovat olleet kauhean tärkeitä tapaamisia, jotta nuoret eivät jää koulusta tai muusta johtuvan tuskailun kanssa yksin. On myös huikeaa seurata nuorten ponnisteluja ja vastuunoton kehittymistä, Roponen kertoo.  

nayttokuva_2020-5-18_kello_15.34.29_0.png
Joskus yhteinen kävely on paras tie sanojen löytämiseen ja solmujen aukeamiseen. Nina Liuko sai kiitokseksi nuoren keräämän valkovuokkokimpun. 

Puurtamisen keskellä jotain mitä odottaa 
 
Viime viikkojen aikana nuorten kanssa on myös muun muassa ulkoiltu ja vietetty retkipäivää grillaillen. Useimmilla hankkeen asiakkailla on useita tukitahoja ympärillään. Onkin äärimmäisen tärkeää, että välillä he pääsevät aikuisten kanssa viettämään aikaa ilman erityistä fokusta, siis vain olemaan. 
 
Erään nuoren sosiaalityöntekijä sai loistavan idean ja haastoi nuoren Cooperin testiin. Haasteeseen tarttui myös asiakkaan isä ja Aseman Lasten työntekijöitä. Poliisi lupautui mukaan laskemaan kierroksia.  
 
– Yksi tämän työn parhaita puolia on, ettei kyllä koskaan tiedä, mistä itsensä löytää. Saa nähdä, miten tässä käy, katusovittelutoiminnan kouluttaja Julia Saarholm nauraa juuri ennen suoritustaan.  

nayttokuva_2020-5-18_kello_17.36.34_0_0.png
Poliisi mukana kannustamassa Cooperin testiin heittäytyneitä. 

Teksti: Iina Juntunen


 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

15.09.20

Nuorisotyön ammattilainen – vastaa julkisiin tiloihin jalkautuvan työn kyselyyn!

Monissa kunnissa lisättiin julkisiin tiloihin jalkautuvaa nuorisotyötä koronakeväänä. Aseman Lasten löytävässä...

Lue lisää

01.09.20

Mennään sinne missä nuoret ovat

Työn takana: Niilo Karjalainen, hankekoordinaattori Walkers on Wheels on Aseman Lapset ry:n valtakunnallinen hanke,...

Lue lisää

24.08.20

TIEDOTE: Walkers-bussilla kohdataan korsolaisia nuoria ja tiivistetään alueen toimijoiden yhteistyötä

Vapaa julkaistavaksi heti, 24.8.2020 Liikkuvaa nuorisotyötä poikkeusoloissa Aseman Lapset ry:n Walkers-bussi...

Lue lisää

14.08.20

Tue jyväskyläläisiä nuoria lahjoittamalla pullonpalautusrahat!

Aseman Lasten ja muiden lasten ja nuorten hyvinvointia tukevien yhdistysten toimintaa voit tukea lahjoittamalla...

Lue lisää