Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Mielipide: Koulukiusaamisen torjuntaa tulee lähestyä laaja-alaisesti

Mielipide: Koulukiusaamisen torjuntaa tulee lähestyä laaja-alaisesti

Koulukiusaamisilmiön laajoja ulottuvuuksia ei tunnepitoisessa julkisessa keskustelussa aina huomioida. Ratkaisuksi esitetään helposti yhtä ja samaa toimenpidettä monimutkaisiin tilanteisiin. 

Osa puhetavoista korostaa kiusaamisen ehkäisemisen keinoja. Ne eivät yksin riitä, vaan ilmiön kohdalla tarvitaan niin kiusaamista ehkäisevää, siihen puuttuvaa kuin sen seurauksia käsittelevää toimintaa. Vastuu on meillä kaikilla aikuisilla, ja ratkaisut löytyvät yhteistyöllä. varjot_kopio.jpg

Jokainen kiusaamistapaus pitää ottaa vakavasti. Toisaalta on ymmärrettävä, että konfliktit ovat osa elämää. Lapset hakevat yhteisössä paikkaansa, joskus vahingollisin keinoin, koska eivät muuta osaa. Tärkeintä on saada vahingollinen toiminta aikuisten johtamana mahdollisimman pian selvitettyä ja loppumaan.  

Hyvin onnistunut prosessi voi kasvattaa empatiaa ja parantaa kykyä toimia toisten kanssa. Selvittämättömät tilanteet puolestaan rapauttavat syvästi nuoren luottamusta koulun aikuisia – ja pahimmillaan koko yhteiskuntaa – kohtaan. Rankaiseminen harvoin auttaa, ja aikuisten tehtävä on tarjota myös kiusaajalle rakentavampia tapoja toimia. 

Kouluterveyskyselyistä näkyy hidas, mutta positiivinen muutos kiusaamisen vähentymisestä. Monet toimet ovat jo siis tuottaneet tulosta. On kuitenkin tilanteita, joissa koulun omat toimet eivät riitä. Kouluilla on oikeus saada ulkopuolista tukea neuvottomuutta aiheuttavissa tilanteissa. Poliisin keinot ovat rajalliset, jos osalliset ovat alle 15-vuotiaita, eivätkä rikosoikeudellisessa vastuussa. Tarvitaankin muun muassa nuorisotyön, perhetyön ja sovittelun osaamista. Monesti ulkopuolinen toimija on avain tilanteen ratkaisuun. 

Monissa tapauksissa kiusaamisen alta paljastuu lasten, nuorten ja perheiden moninaiset elämänhaasteet. Vanhempien hankala käytös ja tunnepurkaukset ovat ymmärrettäviä: heidän kuuluukin puolustaa lapsiaan.  

Turhautuneet ja huolestuneet vanhemmat saattavat kuitenkin lietsoa lapsillensa negatiivista suhtautumista sekä koulun aikuisia että muita ammattilaisia kohtaan. Se on vahingollista, ja siksi yksi hyvä syy sille, miksi tilanteiden eskaloituminen pitää katkaista huoltajien, koulun ja muiden ammattilaisten yhteistyöllä – niin, että nuoret tulevat kuulluiksi ja kokevat, että aikuiset ottavat tilanteen vakavasti ja ratkaisevat sen. 
 

Heikki Turkka 
hankepäällikkö 
 
Ville Koikkalainen 
kouluttaja 
 
Kiusaamisen vastainen K-0-toiminta 
Aseman Lapset ry 
 

Uutiset

21.10.20

Julkisiin tiloihin jalkautuvassa työssä ollaan nuorten saatavilla myös nuorisotilojen ulkopuolella

Työn takana: Tuomo Kantele, yhteisökehittäjä, löytävä nuorisotyö  Löytävässä nuorisotyössä nuorisotyöllistä...

Lue lisää

19.10.20

Walkers-bussin seuraava alue on Espoon Saunalahti

Saunalahdessa kokeillaan uudenlaista konseptia, sillä koronarajoitusten takia Walkers-bussilla on voinut viettää...

Lue lisää

08.10.20

Blogikirjoitus: Kuraattori koulun seinien ulkopuolella nuoria kohtaamassa

Kun tutut nuoret tulivat ensimmäistä kertaa vastaan kaupungilla vapaa-ajanvietossa, minua jännitti. Koulun käytävillä...

Lue lisää

15.09.20

Nuorisotyön ammattilainen – vastaa julkisiin tiloihin jalkautuvan työn kyselyyn!

Monissa kunnissa lisättiin julkisiin tiloihin jalkautuvaa nuorisotyötä koronakeväänä. Aseman Lasten löytävässä...

Lue lisää