Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Itsetunnon kohotusta ja tunteiden tunnistamista treenataan monin eri keinoin

Itsetunnon kohotusta ja tunteiden tunnistamista treenataan monin eri keinoin

Puistopolun erityisluokka harjoitteli tunnetaitoja vuoden ajan Friends-ohjelman avulla.  

Tunne- ja sosiaalisia taitoja opettavaa Friends-ohjelmaa on käytetty Helsingin Vuosaaressa Puistopolun peruskoulun erityisluokalla, jossa opiskelee 8. ja 9.luokkalaisia. Friends-ohjelmaa voidaan käydä läpi systemaattisesti aihe kerrallaan, mutta sen harjoituksia voidaan myös soveltaa monella tavalla. Puistopolulla taitoja harjoiteltiin rennolla otteella ja oppilaiden tahdissa.  

Osalla oppilaista suomi ei ole äidinkieli, mikä aiheuttaa haasteita oppimiseen. Tämä näkyy myös tunne- ja sosiaalisia taitoja opeteltaessa. 

– Erityisen tarpeelliseksi luokalleni koen itsetunnon vahvistamisen. Oppimisvaikeuksien taustalla on usein tunne siitä, että en osaa enkä myöskään opi. Tämähän ei välttämättä pidä ollenkaan paikkaansa. Jos tämä käsitys saadaan murrettua, on uuden oppiminen paljon helpompaa. Tärkeää on myös kaikenlaisten tunteidentunnistamis- ja käsittelytaitojen vahvistaminen, erityisopettaja Antti Malkki pohtii. 

Harjoittelua yksin ja yhdessä antti_malkki

Friends-tunnit aloitettiin Puistopolun erityisluokassa marraskuussa 2018 ja niitä pidettiin vuoden aikana noin kerran kahdessa viikossa.  

Koululuokissa ohjelmaa käydään läpi usein järjestelmällisesti työkirjan järjestystä ja tehtäviä seuraten. Erityisesti pienemmissä ryhmissä ohjelmaa käyttäessä voidaan valita ryhmälle ja tilanteeseen sopivia harjoituksia. Ohjelman teemat käydään läpi kuitenkin tietyssä järjestyksessä, jotta aiemmin opitun päälle on helpompi lisätä uutta tietoa ja taitoja. 

– Antin luokan kanssa on käytetty monia erilaisia harjoituksia, ja olemme mukauttaneet tehtäviä ryhmälle sopivaan muotoon. Olemme muun muassa pohtineet edellisen viikon fiiliksiä kahoot-kyselyiden avulla, katsoneet videoita sekä tehneet rentoutumisharjoituksia. Olemme käyttäneet myös erilaisia tunnekortteja helpottamaan tunteiden tunnistamista. Myös janatyöskentely, jossa janalle asetutaan tunteen voimakkuuden mukaan, oli toimiva harjoitus, Friends-kouluttaja Anna-Riikka Vuori kertoo. 

Sen lisäksi, että tunnetaitoihin ja vuorovaikutukseen keskittyvät harjoitukset toimivat masennusta ja ahdistusta ennaltaehkäisevästi, niitä voidaan hyödyntää myös hoitotyössä. Monet tehtävät soveltuvat myös yksilötyössä käytettäviksi. Puistopolulla oppilaat ovat kovin hiljaisia eivätkä yleensä halua puhua luokan kuullen omista asioistaan. Heille valittiin tehtäviä, joita voi tehdä itsenäisesti tai esimerkiksi kuunnellen ja katsellen. 

– Lasten ja nuorten on tärkeä kuulla, että kaikki kokevat samoja tunteita kuten jännitystä, epävarmuutta ja surua. Toimme omakohtaisin esimerkein esille, että myös aikuiset kokevat samoja tunteita, ja miten niiden kanssa pärjää paremmin. Antti sai esimerkiksi tienata oppilaille leffalippuja nimeämällä kokemiaan tunteita eri tilanteista kuluneelta viikolta, Vuori kertoo. 

Uusia aiheita ja paikkoja 

Malkki koki toimivaksi sen, että luokan kanssa lähdettiin käymään koulun ulkopuolella. Monelle luokan nuorelle käynti esimerkiksi Helsingin keskustassa on harvinaista vaihtelua arkeen. Luokka vieraili muun muassa Kampissa Aseman Lasten Walkers-talolla. 

Syksyllä oppilaat osallistuivat myös seksuaalikasvatustunnille, jonka piti Aseman Lasten Maarit Taipalinen. Nuoret kuuntelivat keskittyneesti, vaikka monelle aiheet olivat selvästi vaikeita ja ehkä myös vieraita.  

Erityisluokan kanssa haasteet ovat usein suuria ja onnistumiset pieniä. Opettaja pyrkii antamaan eväitä elämään monilla osa-alueilla ja kannustaa oman polun etsimiseen esimerkiksi yläkoulun jälkeen. Usein on lähdettävä liikkeelle alkeista ja keskityttävä pieniin positiivisiin asioihin.  

– Olen tyytyväinen siihen, että luokkani vaikuttaa viihtyvän koulussa. Lähes kaikki oppilaat käyvät koulua säännöllisesti, Antti Malkki kertoo. 

 

Lue lisää Friends-ohjelmasta.

 

 

Lisää uusi kommentti

Uutiset

02.06.20

Walkers-bussin toiminta kesällä

Keikka on alkamassa ja nuotit hukassa. Nuorten tehtävänä on auttaa hajamielistä muusikkoa! – Walkers-bussi...

Lue lisää

28.05.20

Poikkeusaika on lisännyt nuorten välinpitämättömyyttä

Arjen aikataulujen väheneminen on saanut osan nuorista höllentämään suhtautumistaan päihteiden käyttöön ja päihtyneenä...

Lue lisää

18.05.20

Pasila-hankkeen arkea poikkeusoloissa: Koulutehtäviä ja kuulumisia

Viime viikkoina Pasila-hankkeen asiakkaiden kanssa työskentely on ollut ennen kaikkea koulunkäynnin...

Lue lisää

08.05.20

Mutsifrendit luotsaavat vanhemmille suunnattua henkistä happihyppelyä

Perheet ovat olleet kovilla etäkoulun, -töiden, tiskivuoren ja ruoanlaiton yhteensovittamisessa. Huolta onkin kannettu...

Lue lisää