Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Blogikirjoitus: ”Tulitteko oikeasti tänne meitä varten?”

Blogikirjoitus: ”Tulitteko oikeasti tänne meitä varten?”

Mikko Kiri, Kotkan nuorisotyön nuoriso-ohjaaja ja Walkers-toimintavastaava.

”Tuutteko kuudeksi Pasaatille?”
”Tietenkin tullaan!”
”Onks kaakaoo?”
”Kyllä on, nähdään kuudelta siellä!”

Aseman Lapset ry omistaa viisi nuorisotilaksi muunnettua matkailuautoa, joista Ilves-niminen operoi Kotkassa vähän pidemmän aikaa – kolme vuotta putkeen! Ensimmäinen vuosi on nyt takana.

Usein Ilves-wautolla työskentelevien aikuisten kesken pohdimme sitä, kuinka nuorisotyö on kehittynyt pisteeseen, jossa nuorille on tarjolla Ilveksen kaltaisia palveluita. Itse nuorena 90-luvulla en viihtynyt nuorisopalvelujen äärellä. Meillä lähin nuorisotalo sijaitsi kymmenen kilometrin päässä Haminassa, eikä tietoa sen toiminnasta analogisella aikakaudella löytynyt oikein mistään muualta kuin yläasteen ilmoitustaululta.

Vuonna 2020 nuoriso-ohjaajan voi tavata kasvokkain ruudun välityksellä tai parhaassa tapauksessa tilata elävänä paikalle näppäilemällä tekstiä esineeseen, joka meiltä kaikilta löytyy taskusta. Ei puhuta lentävistä autoista, vaan jostain todella paljon tärkeämmästä: paremmasta mahdollisuudesta kohtaamiseen.

Osa kunnan rajoilla asuvista nuorista on edelleen ihmeissään: ”Tulitteko oikeasti tänne meitä varten?” ”Eikö tämä tosissaan maksa mitään?” Yksinkertaiset ratkaisut toimivat parhaiten.

Tällä hetkellä Walkers-automme Ilves toimii yksinomaan kutsujen perusteella. Nuoret saavat tilata nuoriso-ohjaajat ja vapaaehtoiset, turvalliset aikuiset sinne, missä itse aikaansa viettävät. Tavoitteenamme on lisätä kotkalaisten nuorten tasavertaisuudentunnetta, ja lukuisat kutsut kunnan rajoille kertovat siitä, että saavutamme tätä tavoitetta. Emme myöskään varmistele kuinka montaa nuorta olemme menossa tapaamaan. Ajoittain yksinäisilläkin nuorilla on ollut tarve päästä turvallisten aikuisten luo kertomaan "mitä kuuluu”. Nuoret päättävät missä Ilves liikkuu. Pysäkkejä ei määritellä päältä päin aikuisten toimesta.

Aloitimme ensimmäisen Wauto-toimintakauden Kotkassa tammikuussa 2019. Wauto oli erittäin tervetullut ratkaisu työkaluksi Kotkaan liikkuvan nuorisotyön ja Kotka-Kymin seurakunnan erityisnuorisotyön kentälle. Olimme jo etsineetkin ratkaisua, jolla pystyisimme kattamaan nuorisotyöllistä tarvetta sekä kunnan rajoilla että keskuksissa. Wauto toimii edelleen myös työkalunamme kauppakeskusnuorisotyössä. Se on helppo parkita kauppakeskuksen viereen ja tervehtiä kauppakeskuksen nuoria jalkautuen.

Uusi työmenetelmä vaatii kehitystä ja tarkkailua. Heti ensimmäisen Wauto-toimintakauden alettua päätimme, että toimintailtojen loppupalavereissa keskustelemme iltakohtaisesti työmme merkityksestä. Koimme tämän tärkeäksi, jotta saimme kehitettyä työtämme oikeaan suuntaan. Tämä on tae laadukkaalle työlle. Myös toimintaan osallistuvat vapaaehtoisemme ovat olleet tyytyväisiä siihen, että keskustelujen kautta merkityksellinen vapaaehtoistyö tunnistetaan.

Mittarina työn merkityksessä toimivat parhaiten itse nuoret ja heidän kohtaamisensa. Tarkkailun tuloksena huomattiin, että Wauto toimii turvallisena paikkana kohdata nuorisotyöntekijä esimerkiksi silloin, kun nuorella on pelko kohdata kiusaamista myös koulupäivän ulkopuolella.

Pitkäkestoinen työ nuorten omilla ajanviettopaikoilla on myös todentanut, että ennestään meille ohjaajille tuntemattomien nuorien kynnys osallistua toimintaan on madaltunut. Kauppakeskuksiin auktoriteettejä karkuun paenneet nuoret tulevat Wautolle kahville, kun heitä on ensin käyty kohtaamassa keskusten sisätiloissa. Walkers-porukka ei komentele eikä tuomitse, vaan kutsuu luokseen ilman ennakkoluuloja.

Ilmainen kahvi toki houkuttelee. Mutta kun aikuinen juttelee, kuuntelee ja arvostaa, tuntuu jälleennäkeminen kerta kerralta luontevammalta.

Nuorisotyön kuuluu kehittyä nuorten mukana. On upeaa, että nuorten liikkuvuuteen reagoidaan ja ymmärretään, että nuorisopalveluilla on todellista tarvetta myös siellä, minne alueellinen nuorisotyö ei muuten yllä.

On ollut ilo työskennellä Aseman Lapset ry:n kanssa osana Walkers on wheels -hankkeita. Yhteistyö on ollut inspiroivaa ja avartavaa. Haluan onnitella järjestöä kolmestakymmenestä vuodesta edelläkäyvää ja rajoja venyttävää työtä.

Mikko Kiri

Kirjoittaja työskentelee Kotkan nuorisotyön nuoriso-ohjaajana ja Walkers-toimintavastaavana.

Lisää uusi kommentti

Uutiset

15.01.21

Aseman Lasten toiminta keväällä 2021

Saimme viime vuoden lopulla iloisia uutisia rahoituksen suhteen ja toimintamme jatkuu tämän vuoden ajan lähes samassa...

Lue lisää

16.12.20

“Onnistuneet kohtaamiset antavat voimaa”

Walkers-bussi on linja-autoon tehty liikkuva nuorisokahvila. Bussi toimii pääkaupunkiseudun lähiöissä parin kuukauden...

Lue lisää

15.12.20

Aseman Lasten toiminta vuonna 2021

Joulukuun alkupuoli on perinteisesti ollut jännittävää aikaa järjestöissä, sillä monet avustuspäätökset...

Lue lisää

14.12.20

3T-hankkeen päätöstilaisuudessa jaettiin kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa työskentelystä

NEET-nuorten joukossa on paljon sellaisia, joiden erityisen tuen tarvetta ei ole tunnistettu. ...

Lue lisää