Frontpage / Ajankohtaista / Uutiset / Blogikirjoitus: Miltä susta tuntuu?

Blogikirjoitus: Miltä susta tuntuu?

Mielenterveys on osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se on voimavara, joka auttaa meitä jokapäiväisessä elämässä. Mielenterveys ei ole vain sairauden puuttumista, eikä se ole muuttumaton tila, vaan kokemus mielenterveydestä vaihtelee elämäntilanteiden ja -vaiheiden mukaan.anna-riikka_vuori.jpg

Voimme vahvistaa mielenterveyttä läpi elämämme. Muun muassa tunne- ja vuorovaikutustaitoja harjoittelemalla, voimme lisätä ymmärrystä itsestä ja muista, sekä oppia pärjäämään moninaisten tunteiden kanssa paremmin. Tunteet viestittävät, mikä juuri minulle on tärkeää.

Parhaimmillaan voimme hyödyntää tunteiden antamaa tietoa oman hyvinvoinnin lisäämiseksi. Voimme esimerkiksi pysähtyä miettimään ja kuulostelemaan mitä juuri tämä tunne minulle kertoo? Mitä tunnetta kaipaan elämääni lisää, mitä ehkä hieman vähemmän?  Millaisia päätöksiä minun tulee tehdä, jotta voin toteuttaa itseäni? Onko minulla keinoja rauhoittua ja tasata oloani? Mitä kehon antamat viestit koittavat juuri nyt minulle kertoa? Tunnesäätelyllä on merkittävä rooli koetussa elämänlaadussa.

Tunnetaitoja opitaan, kun ollaan yhteydessä muihin. Aikuiselta saamme jo lapsena mallin siihen, miten erilaisten tunteiden kanssa tullaan toimeen, miten niitä ilmaistaan ja miten niistä puhutaan. Lapsen tunnesäätely ja empatia kehittyy asteittain tässä vuorovaikutuksessa, jossa hänet huomataan ja hyväksytään kaikkine tunteineen.

Tunnetaidot mahdollistavat oman olon ja voinnin äärelle pysähtymisen. Aina emme kuitenkaan itse huomaa, että oma vointi ei ole hyvä. Joskus huono olo tulee salakavalasti asteittain. Silloin ympärillä olevien ihmisten merkitys korostuu. Suomalaiseen sisun käsitteeseen sisältyy ajatus yksin pärjäämisestä ja sinnikkäästä puurtamisesta, jossa ei hevillä luovuteta. Psyykkiseen joustavuuteen, eli resilienssiin puolestaan kuuluu vahvasti ajatus, että avun pyytäminen on osa hyvää psyykkistä selviytymiskykyä.

Kukaan ei pärjää täällä yksin. Huolen esittäminen, avun ja tuen tarjoaminen on tärkeää, eikä koskaan ole liian pientä asiaa kääntyä toisen ihmisen puoleen. Elämään mahtuu jaksoja, kun omat voimat eivät tunnu riittävän. Muistetaan jatkossakin kysyä lähellämme olevilta ihmisiltä, mitä heille kuuluu ja kerrotaan, että olemme tässä heitä varten.

Tänä vuonna mielenterveysviikkoa vietetään 15.–22.11. Viikon teemana on Mistä tietää? Viikon aikana nostetaan esiin kokemuksia ja tietoa siitä, mistä voi tietää milloin on syytä hakea apua, kun mieli ei voi hyvin.

Mielenterveysviikko näkyy Friends-ohjelman somessa  (instagram/friendsohjelma ja facebook/friends-ohjelma) koko viikon ajan.

 

Anna-Riikka Vuori

Friends-suunnittelija ja -kouluttaja

 

Lue lisää mielen hyvinvointia tukevasta Friends-ohjelmasta.

 

 

 

Uutiset

26.11.20

Tyttötyön päätöstilaisuuden tallenne katsottavissa

Tilaisuudessa ääneen pääsivät Tyttötyön projektityöntekijä Maarit Taipalinen, kasvattaja Taina Viikari Walkers-bussilta...

Lue lisää

25.11.20

Blogikirjoitus: Nuoret ovat voimavara

On korvaamattoman merkityksellistä yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta, kuinka hyvät edellytykset pystymme luomaan...

Lue lisää

02.11.20

Blogikirjoitus: Mitä te siellä notkutte?

Miksi emme olisi tavallisia ihmisiä myös nuorille? Itsekin muistan nuoruudestani parhaiten ne bussiasemien, kirjastojen...

Lue lisää

30.10.20

Toivottamassakin tilanteessa suunta löytyy oikeanlaisella tuella ja rinnalla kulkien

Työn takana, Jani Hoviaro, projektityöntekijä, 3T – Toive, tavoite, tulevaisuus -hanke   3T-hankkeessa...

Lue lisää