Frontpage / Ajankohtaista / Tapahtumat

Tapahtumat

25.4.2020 - 13:00

Aseman Lasten Tyttötyö mukana Oodi seksuaalisuudelle -konferenssissa Helsingissä 24.–25.4. 

Maarit Taipalisen puheenvuoro “Tietoa, taitoa ja turvallisten aikuisten tukea tytöille seksuaalisuuden kysymyksissä” la 25.4. klo 13

Puheenvuorossa eritellään nuorten kanssa työskentelyn erityispiireitä lähtien siitä, millaisia asioita keskustelun avauksessa nuorten kohdalla tulee huomioida. Nuoret aistivat herkästi, jos aikuinen vetäytyy liiaksi ammattiroolin taakse tai aikuinen ei muuten ole oma itsensä. Monien kohdalla toiminnallisuus on avain puheyhteyteen: joko aiheeseen liittyvän tehtävän tai sopivan oheistoiminnan avulla.

Puheenvuorossa käsitellään myös muun muassa nuoren taustan vaikutuksia seksuaaliseen käyttäytymiseen. Osalla nuorista on esimerkiksi selvästi suurempi riski joutua kaltoinkohtelun kohteeksi. Yhtenä havaintona työssä on myös ollut suuri vaihtelu nuorten seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvissä tiedoissa.

Tutustu konferenssin ohjelmaan: http://seksologinenseura.fi/oodi-seksuaalisuudelle/ohjelma/

Tyttötyössä keskitytään 13–21-vuotiaiden tyttöjen seurustelu- ja seksuaaliterveyteen, omien rajojen tunnistamiseen ja turvataitojen vahvistamiseen. Työtä on toteutettu osana järjestön avointa toimintaa, pienryhmätoimintana ja yksilötyönä.

Tavoitteena on tuoda seksuaaliterveyttä vahvistavaa toimintaa osaksi toimintoja, joissa jo entuudestaan kohdataan paljon erilaisia, myös riskitilanteissa eläviä nuoria naisia. Tavoitteena onkin tehdä seksistä ja seksuaalisuudesta keskustelemisesta arkinen osa vapaa-aikaa.


 

23.4.2020 - 09:00

Katusovittelukoulutus Espoossa toimiville kasvatusalan ammattilaisille huhtikuussa 

Katusovittelu on nuorisoystävällinen ja nopeaan reagointiin pyrkivä rikosten ja riitojen sovittelumenettely alaikäisiä osallisia sisältävissä asioissa. Se on Norjassa kehitetty työmuoto, jonka Aseman Lapset on mukauttanut suomalaiseen rikosoikeusjärjestelmään sopivaksi. Katusovittelussa eri aloilla ja organisaatioissa työskentelevät nuorten kohtaamisen ammattilaiset tekevät yhteistyötä alueellisten sovittelutoimistojen kanssa. 

Sovittelumenetelmä ja sen taustalla oleva restoratiivisen ajattelun ja toiminnan teoria tarjoavat nuoriso- ja sosiaalialojen työntekijöille uusia, konkreettisia keinoja ja työkaluja paitsi konfliktien käsittelyyn ja rikoksilla oireilevien nuorten kanssa tehtävään työhön, myös muuhun asiakastyöhön. Lisäksi koulutus tarjoaa mahdollisuuden uudenlaisiin yhteistyökumppanuuksiin.

Maksuton koulutus on kaksipäiväinen ja osallistujilta edellytetään osallistumista molempiin päiviin. Koulutus on suunnattu ensisijaisesti Espoossa toimiville kasvatusalan ammattilaisille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: katusovittelu [at] asemanlapset.fi

Aika: 23. ja 28.4. klo 9–16
Paikka: Länsi-Uudenmaan sovittelutoimisto (Sinikalliontie 10, 02630 Espoo)

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: katusovittelu [at] asemanlapset.fi


 

10.3.2020 - 16:30

Espoon keskuksen asukasillassa ti 10.3. teemana Lasten ja nuorten Espoon keskus

Aseman Lasten pisteellä pohditaan nuorten turvallista ajanviettoa julkisissa tiloissa mahdollistavan löytävän nuorisotyön ja mielen hyvinvointia tukevan Friends-toiminnan johdolla vanhemmuutta ja sitä, miten säilyttää keskusteluyhteys teini-ikäiseen. Vanhemmilla on esimerkiksi mahdollisuus lähettää hyvän mielen postikortti omalle lapselleen.

Lämpimästi tervetuloa juttelemaan meidän ja monien muiden alueen lasten ja nuorten verkostoon kuuluvien toimijoiden kanssa. Paikalla on muun muassa kaupungin nuorisopalveluiden, liikuntapalveluiden, Mannerheimin lastensuojeluliiton, Me-talon ja alueen koulujen oppilashuollon työntekijöitä. Illan avaa muusikko Paleface!

espoon_keskus_asukasilta_0.png


 

10.3.2020 - 09:00

Julkisiin tiloihin jalkautuvan nuorisotyön syventävä koulutus ti 10.3. klo 9–15 Helsingissä

Teetkö jalkautuvaa nuorisotyötä ja kaipaisit kollegoilta tukea esimerkiksi siihen, miten toimia, jos kohtaat päihtyneen tai lastensuojelulaitoksesta hatkaavan nuoren? Entä miten työn dokumentointia kannattaa hyödyntää työn suunnittelussa ja kohdentamisessa?

Muun muassa näihin teemoihin pureudutaan tiistaina 10.3. järjestettävässä koulutuksessa. Koulutuksen tarkoituksena on syventää julkisiin tiloihin jalkautuvan työn tietotaitoa, tehostaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken sekä kirkastaa työn dokumentoinnin ja arviointityön merkitystä työn vaikuttavuuden lisäämisessä.

Koulutus on suunnattu ammattilaisille, joilla on jo perustiedot jalkautuvasta työstä. Sinulla on käsitys, miten nuoria kohdataan ja kontaktoidaan julkisissa tiloissa ja millaisia työturvallisuuteen liittyviä asioita työmuodossa tulee huomioida. Lähtökohta on, että olet tehnyt ainakin jonkin verran julkisiin tiloihin jalkautuvaa nuorisotyötä myös muuten kuin osana koulujen päättäreiden, vapun ja vastaavien nuorten suosimien juhlien yhteydessä toteutettuja operaatioita. 

Koulutuksessa pureudutaan siis ainakin seuraaviin sisältöihin:

  • erilaisten puuttumista vaativien tilanteiden hoito (esimerkiksi nuorten väliset tappelut, päihtyneiden nuorten tai lastensuojelulaitoksista hatkaavien nuorten kohtaaminen ja jatkotoimenpiteet)
  • työn dokumentointi ja sen hyödyntäminen työn suunnittelussa, kohdentamisessa ja kehittämisessä
  • yhteistyöverkostojen hyödyntäminen –  eri ammattilaisten tietojen ja taitojen hyödyntäminen myös verkostotapaamisten ulkopuolella, osana arkityötä

Koulutuksessa hyödynnetään kokemuksia Aseman Lasten ja yhteistyökumppaneiden työssä vastaan tulleista vaativammista tilanteista. Huomioimme sisällöissä osallistujien toiveita, joita kartoitamme ilmoittautumisen yhteydessä.

Tervetuloa jakamaan kokemuksiasi ja ajatuksiasi sekä oppimaan kollegoilta uutta! Koulutus on maksuton ja sisältää kahvitarjoilun. Lounas on omakustanteinen. 

Aika: ti 10.3. klo 9–15

Paikka: Aseman Lapset ry:n Walkers-talo, Simonkatu 1–3, 00100 Helsinki. Sisäänkäynti Narinkkatorin puolelta.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään pe 6.3. tästä. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on vähintään 10. Koulutukseen mahtuu 30 osallistujaa.

Lisätietoja: löytävän nuorisotyön toimintavastaava Susanna Ylimys, p. 043 211 2435, susanna.ylimys [at] asemanlapset.fi.

jalkaudutaan_0.jpg


 

 

28.2.2020 - 09:00

Lasten, nuorten ja vanhempien mielen hyvinvointia tukevan Friends-ohjelman koulutuksia 

Kasvatusalan ammattilainen – millainen lasten ja nuorten mielenterveyden vahvistaja sinä olet? Koetko, että sinulla on tarvittava osaaminen tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen arjessa?

Friends-ohjelma on lasten, nuorten ja aikuisten mielen hyvinvointia edistävä sekä ahdistusta ja masennusta ennaltaehkäisevä ohjelma. Sitä voidaan hyödyntää muun muassa päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotyössä ja terveydenhuollossa ryhmä- ja yksilötyössä. Ohjelman avulla opitaan tunnistamaan ja käsittelemään tunteita sekä käyttämään myönteisiä ajattelumalleja.​

Ohjelman käyttöönotto edellyttää ohjaajakoulutukseen osallistumista. Koulutuksessa tutustutaan ohjelman teoreettisiin lähtökohtiin, sisältöihin sekä käytännön toteutukseen. Koulutuksiin ovat tervetulleita kaikki lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kanssa työskentelevät ammattilaiset. Koulutuksen hintaan (110 €) sisältyy ohjaajan opas ja yksi työkirja.

"Koulutuspäivään oli rakennettu mukavasti innostavia käytännön harjoituksia, jotka saivat nauruhermot kutiamaan."

"Kirjan materiaalit ovat helposti omaksuttavissa ja niitä on helppo ottaa käytäntöön eskarilaisten kanssa."

"Vanhemmilta on saatu palautetta, että lapset nukahtavat iltatreenien jälkeen helpommin, kun olemme tehneet näitä harjoituksia.” (Palaute ohjelman hyödyntämisestä voimisteluvalmennuksessa).

Ohjelmasta on omat versiot eri-ikäisille. Alkuvuodesta avoimia koulutuksia järjestetään seuraavasti:

Fun Friends (4–8-vuotiaille)

Lasten ohjelma (9–12-vuotiaille)

Nuorten ohjelma (13–16-vuotiaille)

Aikuisten ohjelma (Vanhempien kanssa työskenteleville)

  • 20.3. Helsinki (Koulutus on tarkoitettu varhaiskasvatus- ja alakouluikäisten lasten vanhempien kanssa työskenteleville eri alojen ammattilaisille)
    Ilmoittaudu mukaan

Koulutuspäivä alkaa kello 9 ja päättyy noin 16. Lähetämme koulutukseen ilmoittautuneille tarkemman aikataulun ja lisätietoja koulutuksesta sähköpostilla viimeistään viikkoa ennen koulutusta.

Tulemme mielellämme myös sinun paikkakunnallesi! Ota yhteyttä: friends [at] asemanlapset.fi

Lue lisää Friends-ohjelmasta.

friends_jannitys_0.jpg
Kuvassa eskarilainen pohtii, miten eri tavoin keho voi viestiä meille jännityksestä.


 

27.2.2020 - 15:00

Yhteishakuun liittyvät pop up -tapahtumat to 27.2. ja to 5.3. klo 15–18 Walkers-talolla

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaun 2020 hakuaika on 18.2.–10.3.2020.

Kampin Walkers-talolla järjestetään kahtena torstaina pop up -tilaisuudet, joissa Walkers-talon työntekijöiden lisäksi paikalla ovat nuorten työelämä ja opintopolkuja tukevan 3T-hankkeen työntekijät. Työntekijöiden kanssa voi selventää ajatuksiaan siitä, minne kannattaisi hakea. He myös auttavat tarvittaessa hakulomakkeen täyttämisessä. Tervetuloa!


 

19.2.2020 - 10:00

Breakfast club 18–29-vuotiaille, jotka miettivät työ- ja opintoasioiden suuntaa ke 19.2. klo 10 alkaen

Kaipaatko uusia ideoita ja hyvää mieltä arkeen? Yhteensä kahdeksana keskiviikkona kokoonnutaan maksuttoman aamiaisen äärelle pohtimaan erilaisia teemoja kuten talouden hallintaa, tunnetaitoja ja tulevaisuuden suuntaa.

Ensimmäinen tapaaminen ke 19.2. klo 10–12. Tapaamiset ovat jatkossa aina keskiviikkoisin samaan aikaan kahdeksan viikkoa eteenpäin. Viimeinen ryhmäkerta 8.4. Paikkana Aseman Lasten tila Helsingin keskustassa Asematunnelin Kompassitason vieressä.

Tilaisuudet on suunnattu 18–29-vuotiaille pääkaupunkiseudulla asuville nuorille aikuisille, joilla työ- ja opintoasiat ovat vielä pohdinnan alla tai tällä hetkellä tauolla.  Ilmoittautumiset Ronja Turkalle, ronja.turkka [at] inlive.fi tai 040 620 4223. 

Toiminnasta vastaa Live Palveluiden ja Aseman Lasten 3T-hanke, jonka tavoitteena on tukea nuorten työelämä- ja opintopolkuja. 

breakfast_club_0_0.png


 

6.2.2020 - 08:30

Cafe Walkers to 6.2.2020 klo 8.30-10.30
TEEMA: Toistuvasti tippuvat

Paikka: Aseman Lasten Walkers-talo, Simonkatu 1-3, Helsinki 00100. Vanhan linja-autoaseman Forumin puoleinen pääty.

Cafe Walkersissa torstaina 6.2. klo 8.30-10.30 pohditaan toistuvasti palveluiden väliin putoaville aikuistuville nuorille tarjolla olevaa tukea.

Palveluista toiseen kulkeminen, niistä oikeiden löytäminen ja palveluista toistuva putoaminen kuluttavat sekä nuoren että yhteiskunnan voimavaroja.

Miten yhteiskuntamme voisi huomioida näiden nuorten tarpeet paremmin? Mitä me voimme yhdessä tehdä, että näiden nuorten elämässä toivottomuuden tai yksin jäämisen kokemukset saataisiin vähenemään?

Yhteistä keskustelua alustetaa seuraavilla puheenvuoroilla:

- "Haluutsä kahvia?" Nuorten aikuisten kiireetön kohtaaminen ja tukeminen sosiaalialan palveluviidakossa. Tuire Heino ja Ronja Turkka, 3T-hanke sekä Sanni Eerikinharju ja Heikki Tani, Kohtaus ry

- ”Tuunko mukaan?” Kuormittuneessa elämäntilanteessa olevien NEET-nuorten toimijuuden tukeminen palvelutulkkina. Nina Währn, Kiintopiste-hanke, Helsingin NMKY

- Riittämättömyyden tunteet ja itsemyötätunnon tarve. Katja Laamanen, Nuorten kriisipiste, HelsinkiMissio

Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen 31.1.2020 mennessä. 

Maksuttomaan tilaisuuteen mahtuu mukaan 40 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Tilaisuus on ensimmäinen Aseman Lapset ry:n 30-vuotisjuhlavuoteen liittyvää Cafe Walkers -sarjaa. Cafe Walkersit järjestetään kuukausittain.

----------

Moni putoamisvaarassa olevien nuorten asioita läheltä seurannut tunnistanee tilanteen, jossa nuori on osallistunut useisiin eri palveluihin. Silti onnistuneenkin jakson jälkeen tai siirtymävaiheessa seuraavaan nuori on toistuvasti pudonnut jollain tavoin neuvottomuuteen.

Osalle nuorista omatoiminen omien asioiden edistäminen peruspalveluiden piirissä on todella vaativaa tai lähes mahdotonta. Myös monet NEET-nuorille tarjolla olevat mahdollisuudet saattavat edellyttää nuorelta taitoja tai voimavaroja, joita kaikilla ei riittävällä tasolla ole.

Näin voi olla etenkin, jos nuorella on kimppu toisiinsa vaikuttavia haasteita, jotka verottavat nuoren toimijuutta, voimavaroja ja näköalaa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi mielenterveyden moninaiset ongelmat tai pitkäaikaissairaudet, vahva sosiaalisten tilanteiden pelko tai sosiaalisen arjen monimutkaisuus, sukupuoli-identiteetin etsiminen, neurokirjon erityispiirteet tai jonkinasteinen kehitysviivästymä – tai näiden yhdistelmä.

Aseman Lapset ry yhteiskumppaneineen kutsuu ammattilaisia ja asiantuntijoita keskustelutilaisuuteen yhteisen asian äärelle.

Tervetuloa!

4.2.2020 - 18:00

Vuosaaren asukasillassa 4.2. on mahdollisuus tutustua alueen lasten ja nuorten verkoston toimijoihin

"Nuorten porukka kulkee kerrostaloalueen läpi kohti metroasemaa. Muutama nuorista potkii matkalle osuvia roskiksia ja osa kävelee hoiperrellen. Mietit, että he vaikuttavat päihtyneiltä. Matkanteosta aiheutuu meteliä ja uumoilet jonkun roskiksen kohta hajoavan. Miten tilanteessa tulisi toimia?"

Muun muassa tällaista tilannetta pohditaan Aseman Lasten yhteisökehittäjä Eliisa Ahlstedtin johdolla ti 4.2. klo 18–20 Vuosaaren asukasillassa (paikka: palvelukeskus Albatros, asukastila Ulappa, Kahvikuja 3).

Aseman Lasten lisäksi mukana on poliisi, nuorisopalvelut, ehkäisevää päihdetyötä tekevä Klaari Helsinki ja Sirkus Magenta, ja illan aikana kuullaan muun muassa Klaari Helsingin katsaus helsinkiläisten nuorten hyvinvointiin ja poliisin puheenvuoro turvataidoista.

Illan tavoitteena on pohtia, miten voimme yhdessä lisätä yhteisöllisyyttä ja eri-ikäisten vuosaarelaisten hyvinvointia. Tilaisuus on suunnattu kaikille vuosaarelaisille mutta erityisesti paikalle toivotaan kouluikäisten vanhempia.


 

24.1.2020 - 17:30

Opetus- ja kasvatusalan tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa 24.1–25.1.

Vuoden 2020 pääteema on hyvinvointia opinpoluille, työhön ja elämään.

Aseman Lapsilta on molempina päivinä edustusta paikalla: tunne- ja vuorovaikutustaitoja vahvistavasta Friends-tiimistä, hankalassa työmarkkina-asemassa tai muun syrjäytymisuhan alla olevien nuorten parissa työskentelevästä  3T-tiimistä sekä bunkkeri-tiimistä eli keskustelemaan voi tulla alaikäisten sovitteluun keskittyvästä katusovittelutoiminnasta, kiusaamiseen puuttuvasta K-0 -työstä sekä nuorten rikoskierteen katkaisemiseen tähtäävästä Pasila-hankkeesta.

Lauantaina Aseman Lasten ständillä on lisäksi paikalla edustus poliisista, poliisisosiaalityöstä sekä sovittelutoimistosta. Silloin on mahdollista tulla keskustelemaan myös yhteistyökumppaneiden kanssa kouluissa tapahtuvista konflikteista ja rikoksista sekä siitä, miten prosessi poliisille ilmoituksen jälkeen tavallisesti etenee. 

Tutustu tapahtumaan tarkemmin täällä.

k-0_0.png
Lauantaina Aseman Lasten ständillä on erityinen mahdollisuus tarkastella rikoksen tunnusmerkit täyttävien tapausten etenemistä, kun ständillä on mukana edustus myös poliisista, poliisisosiaalityöstä sekä sovittelutoiminnasta.


 

Sivut