Kun arki rullaa mukavasti, emme juurikaan tarvitse mielenterveystaitoja siitä selviytyäksemme. Hankalista tilanteista ja tunteista selviytymistä tukevat taidot korostuvat vasta, kun eteen tulee erilaisia vaikeuksia ja kriisejä. Arjen pitäisi silloinkin jollain tavalla jatkua. 

Juuri nyt elämme aikaa, jota varjostavat valtavat globaalit ongelmat. Koronaepidemia sulki meidät koteihimme pitkiksi ajanjaksoiksi, sota Euroopassa on lisännyt turvattomuuden, pelon ja riittämättömyyden tunteita. Ilmastokriisi ja luontokato aiheuttavat huolta, ja monet lapset ja nuoret kokevat, että päättäjät ovat pettäneet nuoret sukupolvet, koska toimia ei ole tehty riittävästi.

Yksinäisyys ja pahoinvointi erityisesti nuorten keskuudessa onkin lisääntynyt. Pahimmillaan pelko ja ahdistus lamaannuttavat. Osa nuorista on edelleen sulkeutuneina koteihinsa, vaikka maailma ympärillä on taas koronan jäljiltä auennut. Se ei kuitenkaan ole palannut entiselleen.

Osa tunteista on äärimmäisen epämiellyttäviä. Silti tunteilla on aina tärkeä tehtävä. Ne ohjaavat toimintaamme ja ovat läsnä kaikessa tekemisessämme. Tunteet ovat mukana silloinkin, kun teemme päätöksiä ja ratkaisemme ongelmia.

Nuori mieli on välillä mutkainen, aika usein myrskyisä ja pyörivä, joskus taas tyyni ja tasainen. Kaikenlaisten tunteiden kokeminen on – ei vain sallittua – vaan tärkeää. Rohkeus ottaa vastaan ja tuntea myös epämukavalta tuntuvia tunteita opettaa sietämään tunteiden arkea eli sitä, että ihan tavallisen ihmisen tavalliseen päivään mahtuu monenlaisia tunteita.

Tämä unohtuu helposti aikuisiltakin. Milloin viimeksi pysähdyit miettimään, mitä mieleen pyrkivä tunne yrittää viestiä? Kuinka ilon tunteen hellimä mielesi yritti kannustaa sinua jatkamaan mukavaa tekemistä? Väärän syytöksen tai loukkaavien sanojen nostattama suuttumus puolestaan pitämään puoliasi? Suru pysähtymään luopumisen äärelle?

Omia tunteita on tärkeä kuunnella muun muassa siksi, että ne voivat opastaa meitä arvojemme mukaiseen toimintaan. Omien arvojen tunnistaminen ja elämän rakentaminen niiden mukaiseksi on puolestaan yksi tärkeä hyvinvoinnin peruspilari.

Maailmanlaajuiset, meitä kaikkia koskettavat kriisit ovat lisänneet empatiaa sekä auttamishalua. Moni haluaa osoittaa välittämistä esimerkiksi Ukrainan sodan uhreja kohtaan. Toisten auttaminen lisää tutkitusti myös auttajan hyvinvointia – ja samalla se vahvistaa uskoa ihmisissä olevaan hyvään.

Hurjimmat kuvat tulevaisuudesta ja maailman tilanteesta eivät pääse jyräämään liian voimakkaasti, kun ohjaamme mieltä huomaamaan myös hyvää. Hyvän huomaaminen vaikeissakin tilanteissa ylläpitää psyykkistä joustavuutta ja toimintakykyä.

Tärkeä taito on osata hahmottaa asiat, joihin itsellä on mahdollisuus vaikuttaa. Lapset ja nuoret tarvitsevat monesti aikuisten apua ajatustensa jäsentämisessä ja sanoittamisessa. Tähän kysymykset voivat olla yksi väline. Mitä mukavaa sinulle tänään tapahtui? Mikä harmittaa, mitä voisit itse asialle tehdä?

Meidän aikuisten tärkeä tehtävä on tukea nuoria toivon ja toimijuuden ylläpitämisessä, erityisesti haastavissa ja poikkeuksellisissa oloissa. Vaikeitakaan tunteita ei tarvitse muuttaa, muokata, tasoittaa tai torpata. Tunteet eivät määritä ketään, ne tulevat ja menevät. On tärkeää, että niiden kanssa osaa ihan vain olla. Tässäkin asiassa aikuinen on tärkeä esimerkki. Ole läsnä, älä yritä ratkaista tai liikaa ohjata tilannetta, tärkeintä on olla saatavilla ja jakaa hetki nuoren kanssa.

Minttu Oinonen 
Anna-Riikka Vuori 

Mielen hyvinvointia tukeva Friends-toiminta
Aseman Lapset ry 

Friends-ohjelmaa opettaa lapsia, nuoria ja vanhempia tunnistamaan ja käsittelemään tunteita, kannustaa myönteisiin ajattelumalleihin sekä tarjoaa selviytymiskeinoja vastoinkäymisten ja pettymysten kohtaamiseen. Ohjelma vahvistaa minäkuvaa ja itsetuntoa sekä lisää uskoa omaan pärjäävyyteen.

Friends-ohjaajakoulutuksessa saat hyvät valmiudet opettaa tunne- ja vuorovaikutustaitoja systemaattisesti ja mukavien harjoitusten avulla. Katso tulevat koulutukset: https://asemanlapset.fi/toimintamuotomme/friends/friends-koulutukset

 

”Vaikeitakaan tunteita ei tarvitse muuttaa, muokata, tasoittaa tai torpata. Tunteet eivät määritä ketään, ne tulevat ja menevät. On tärkeää, että niiden kanssa osaa ihan vain olla.”

 

Minttu Oinonen

toimintavastaava, Friends-toiminta
  • Friends-toiminta
  • Hyvän arjen rakentajat -ohjelma
Anna-Riikka Vuoren profiilikuva.

Anna-Riikka Vuori-Salonen

suunnittelija-kouluttaja, Friends-toiminta
  • Friends-toiminta

Lisää blogitekstejä

Tilaa uutiskirjeemme